Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodičia pracovali v zahraničí, úrady im odmietajú vyplatiť príspevok pri narodené dieťaťa
Zdielať na

Rodičia pracovali v zahraničí, úrady im odmietajú vyplatiť príspevok pri narodené dieťaťa

DLHÉ NAD DCIROCHOU / Manželia z Dlhého nad Cirochou boli nútení nájsť si prácu v zahraničí. Obaja totiž žijú na krajnom východe, kde veľa príležitostí na prácu pre mladých ľudí nie je. Keď sa im ale na Slovensku narodila dcérka, príspevok pri narodení dieťaťa im naše úrady odmietli vyplatiť. Ako dôvod uviedli to, že matka sa nenachádza na Slovensku. Viktória zasa tvrdí, že to tak nie je, no nik z úradu si to neprišiel overiť.

"Saška sa narodila na Slovensku, je plnohodnotná Slovenka. Ja mám taký pocit, akoby by ju štát odmietal, akoby chceli, aby sme sa skutočne presťahovali do zahraničia. Akoby nemala byť Slovenka," hovorí mama Viktória.

Viktória aj jej manžel pochádzajú z takzvanej hladovej doliny. Z regiónu, kde mladí ľudia príliš veľa šancí zamestnať sa, nemajú. Prácu si preto našli v poľskom Krakove.

"Prečo by si mladí ľudia nemohli privyrobiť v zahraničí? Tak aj my sme po tom siahli a teraz sme o niečo ukrátení," vysvetľuje Viktória. Konkrétne o bezmála 830 eur- takáto bola výška príspevku pri narodení dieťaťa za minulý rok.

"Rodič má právo na príspevok pri narodení dieťaťa, ak má trvalý pobyt a bydlisko na území SR. Čiže je to miesto, kde sú sústredené najdôležitejšie záujmy," informuje hovorkyňa ÚPSVARu Jana Lukáčová.  "Tvrdia nám, že my sa na Slovensku na mojom trvalom pobyte nenachádzame, a to nie je pravda," povedala Viktória. 

"Matka vykonáva zárobkovú činnosť v Poľsku, z čoho vyplýva, že aj jej trvalý pobyt musí byť v Poľsku, napriek tomu, že administratívne je na Slovensku," hovorí Lukáčová. 

"My sme im poskytli strašne veľa informácií, na základe ktorých mohli vidieť, že sa tu nachádzame, platím tu odpad aj Alexandra, poskytli sme im výpisy z bankových účtov, kde je každodenný obrat ale toto ich nezaujímalo," pokračuje Viktória. Podľa nej si úrady nikdy neprišli overiť, kde rodina skutočne žije.

"Celé tehotenstvo som sa zdržiavala na mojom trvalom pobyte. Alexandra bola každý týždeň u lekára tu v Humennom, má tu svoju lekárku. Tu sme boli hospitalizovaní, tu má všetky očkovania," vymenováva. 

Ďalší problém vidia naše úrady v tom, že matka s dieťaťom nie sú v registri slovenskej zdravotnej poisťovne. "Nám to platí zamestnávateľ. Tak ja by som chcela vidieť toho človeka, ktorý si to zruší u zamestnávateľa a dobrovoľne bude každý mesiac platiť 50 eur," hovorí Viktória. 

Rodina zamietnutie príspevku vníma ako krivdu. Obrátili sa už aj na kontrolný úrad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy