Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na orkán upozorňovali obyvateľov Oravy SMS správami
Zdielať na

Na orkán upozorňovali obyvateľov Oravy SMS správami

BRATISLAVA / Veterná katastrofa v podobe neuveriteľne silného vetra sa nekonala, aj keď ju predpovedali meteorológovia. A v zahraničí popáchala riadne škody. A dnes na Orave vládlo idylické počasie

V oravských obciach upozorňovali na ničivý orkán pomocou SMS a obecného rozhlasu, prišlo niečo úplne iné. "Strašné, večer sa nedalo, taká metelica, že ani na krok vidno, také tu už dávno nebolo," hovorí obyvateľ Zuberca. Chumelica po sychravom dni priniesla snehovú nádielku. "Máme 10 cm nového snehu," informuje člen HZS Západné Tatry Roháče Peter Paľa. 

Cestári sa v noci aj ráno nezastavili a aj dedinčania mali, čo robiť, kým odhrnuli sneh spred príbytkov. Ale športovci, milovníci prírody či deti sa snehu potešili.

Silnejší vietor Tatrancov našťastie veľmi nepotrápil, práve naopak, potešilo ich intenzívne sneženie. Varovania prichádzali z mnohých strán, aj na tatranských kopcoch to vyzeralo tak, že sa tam ženia všetci čerti. Pesimistické predpovede sa naplnili iba na cestách. Záveje a jazyky komplikovali dopravu počas celej noci.

"Počas uplynulých 24 hodín cestári prepluhovali 1 700 kilometrov," informuje riaditeľ popradských cestárov Marián Barilla. Tatranské ráno už bolo úplne iné, takmer bez vetra. Všetko fungovalo a čistili sa parkoviská. Do terénu sa rozbehli napríklad aj lesníci.Tí majú vždy rešpekt pri každej veternej predpovedi. Ale prišli našťastie iba dobré správy

"Zatiaľ sme nič nezistili, nemáme hlásené škody ani na porastoch ani na budovách," uviedla hovorkyňa ŠL TANAPU Martina Petranová. Pre turistov a dobrodruhov je tu ale varovanie. V Tatrach platí lavínová trojka. A pri pohybe v horách by ste mali mať obrovský rešpekt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy