Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vraky áut špatia mesto. Minulý rok ich z ulíc odstránili 25
Zdielať na

Vraky áut špatia mesto. Minulý rok ich z ulíc odstránili 25

Archívna reportáž

POPRAD / Počas uplynulého roka sa z ulíc mesta Poprad podarilo odstrániť 25 automobilov, ktoré už boli nespôsobilé pre premávku na pozemných komunikáciách. Spolu 23 takýchto vozidiel odstránili majitelia po výzve Správy mestských komunikácií (SMK) v Poprade, ďalšie dva automobily odtiahla externá firma.

„Pri automobiloch bez platnej STK a EK musíme posudzovať aj to, na akom mieste sú odstavené. Boli prípady, keď občania požadovali odstránenie vozidla zo súkromných pozemkov, na ktoré však samospráva v takýchto prípadoch nemá dosah. Stretli sme sa aj so situáciou, keď bol vrak predmetom dedičského konania a jeho odstránenie bolo ešte komplikovanejšie a časovo náročnejšie,“ uviedol riaditeľ SMK Poprad Peter Fabian.

Po nahlásení vozidla pracovníci SMK najprv preverujú platnosť príslušných dokladov. V prípade, že vozidlo nemá platnú technickú a emisnú kontrolu, respektíve nemá EČV, vyzvú majiteľa na jeho odstránenie na vlastné náklady. Ak sa tak nestane v zákonnej lehote, SMK sa obráti na zmluvnú spoločnosť a požiada ju o odtiahnutie vozidla, pričom náklady s tým spojené je povinný uhradiť majiteľ vozidla. Pri autách, ktoré emisnú a technickú kontrolu síce nemajú, ale disponujú platným EČV, sú majitelia opäť vyzývaní, aby automobil buď odstránili, alebo ho uviedli do stavu spôsobilosti pre premávku na pozemných komunikáciách.

„Existujú aj prípady, keď vozidlá majú platné všetky potrebné doklady, avšak sú poškodené či havarované, narúšajú estetický vzhľad obce a môžu byť rizikom pre životné prostredie. Aj v takýchto prípadoch následne majiteľov vyzvú na ich odstránenie,“ vysvetlil Fabian, ktorý pripomenul, že autovraky patria medzi nebezpečné odpady a ich likvidáciu môžu zabezpečovať iba autorizované pracoviská.

Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade sa odstraňovaniu autovrakov venuje od roku 2014, za dva roky bolo z ulíc mesta odstránených 63 takýchto automobilov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy