Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chcú zdaniť vodu pre snežné delá. Vlekári kontrujú zvýšením cien
Zdielať na

Chcú zdaniť vodu pre snežné delá. Vlekári kontrujú zvýšením cien

Archívna reportáž

KRKONOŠE / Spoliehať sa na prírodný sneh by pre prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk znamenalo veľmi slabú sezónu. Väčšina z nich preto využíva snežné delá, ktoré celé hodiny menia čerpajú vodu a menia ju na sneh. Teraz hrozí, že za vodu čerpanú z potokov a riek budú musieť platiť.

České ministerstvo poľnohospodárstva prichádza s novelou vodného zákona, ktorá má prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk prinútiť platiť za vodu, ktorou zásobujú snežné delá. Aktuálne ju zadarmo čerpajú z potokov a riek. "Návrh rieši najmä problematiku sucha, jedným z podnetov budú zrejme aj platby za odbery povrchovej vody pre umelé zasnežovanie," vyjadril sa pre portál idnes.cz hovorca ministerstva poľnohospodárstva, Václav Tapír.

Vlekári zareagovali, že v takom prípade zdražia skipassy. "Spoplatnenie by neprinieslo nič pozitívne ani z pohľadu ekologického, ani z hľadiska prínosu pre štátnu pokladnicu. Odobrané objemy vôd sú zanedbateľné," tvrdí riaditeľ Asociáci horských stredísk, Libor Knot.

S týmto tvrdením nesúhlasia ekológovia. Sťažujú sa napríklad aj na to, že vlekári čerpajú neraz viac vody, ako majú povolené. V potoku musí byť zachovaný taký prietok, aby nedošlo k ohrozeniu života. Inšpekcia životného prostredia ale potvrdila, že minulý rok porušila zákon tretina z 50 kontrolovaných areálov. Na pokutách zaplatili vlekári vyše 12 000 eur.

Ide o dopady na prírodu

V spore je podstatným aj to, do akej miery znižuje zasnežovanie hladinu podzemných vôd v horských oblastiach. Prvým krokom bude zistiť, koľko vody počas zimy z potokov pre zasnežovanie ubudne. Medzi údajmi o spotrebe vody na zasnežovanie sú dramatické rozdiely. Kým Asociácia lyžiarskych stredísk hovorí o 1,5 milióne kubíkov, prírodovedec z Krkonošského národného parku, Jiří Flousek, to odhaduje až na 42 miliónov kubíkov vody. Jasné by to malo byť do 3 rokov. Od januára totiž v Krkonošiach beží projekt, ktorý na 14 miestach meria skutočný odber vody.

Technický sneh má iné vlastnosti

Ak by si niekto myslel, že rovnako, ako prírodný sneh, aj technický sa predsa vracia späť do zásob podzemnej vody, nie je to tak. Kryštáliky prírodného technického snehu sa totiž líšia nielen štruktúrou, ale aj hustotou. Technický sneh obsahuje oveľa viac vody a má až päťkrát vyššiu hustotu. Vďaka tomu dlhšie vydrží. Merania z Álp ukázali, že takmer tretina technického snehu sa v porovnaní s prírodným snehom z územia vytráca. "Sublimáciou, odparovaním vody z nádrží alebo odviatím," zhrnul prírodovedec Flousek.

​Pozrite si archívnu reportáž o prvej zimnej lyžovačke v Tatrách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy