Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za hranicami sa šíria osýpky, nakazených je už vyše 2200 ľudí
Zdielať na

Za hranicami sa šíria osýpky, nakazených je už vyše 2200 ľudí

KYJEV, BRATISLAVA / Z Ukrajiny hlásia vyše dvetisíc ľudí nakazených osýpkami. V dvoch prípadoch dokonca došlo aj k úmrtiu. S epidémiou osýpok už bojujú aj tesne za hranicou v Zakarpatskej oblasti. Na Slovensku bolo zatiaľ potvrdených šesť prípadov tohto vírusového ochorenia. Zisťovali sme, či nám teraz hrozí riziko zavlečenia osýpok z Ukrajiny.

Na Ukrajine sa osýpkami nakazilo približne 2200 ľudí. Hneď za našou východnou hranicou v Zakarpatskej oblasti zaznamenali viac ako 100 prípadov. "Veľa ľudí chodí cez hranicu každý deň a to sa šíri vzduchom," myslí si Bohdan, študent z Ukrajiny. "Za posledných 11 mesiacov bolo v Zakarpatskej oblasti evidovaných 416 prípadov ochorenia osýpok, z toho v 379 prípadoch išlo o deti," vyjadril sa Ľubov Danyč zo Zakarpatského regionálneho laboratórneho centra Ministerstva zdravotníctva Ukrajiny. 

V užhorodskej okresnej nemocnici je hospitalizovaných 56 ľudí, ktorí sa týmto infekčným ochorením nakazili. Väčšinou ide o deti vo veku od jedného do 14 rokov. "Epidémie boli hlásené z deviatich regiónov na Ukrajine. V oblasti okolo Odesy došlo v dôsledku tohto ochorenia aj ku dvom úmrtiam," upresnila Zuzana Drobová, hovorkyňa ÚVZ SR.

Cez slovensko-ukrajinskú hranicu prejdú denne stovky ľudí. Podľa úradu verejného zdravotníctva preto zavlečenie tejto choroby k nám nemožno vylúčiť. "Zatiaľ opatrenia nie sú prijaté, v prípade potreby budeme okamžite reagovať prijatím príslušných opatrení," povedala Klára Baloghová, hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach. "Zavlečenie tohto vzduchom sa šíriaceho ochorenia na naše územie z Ukrajiny sa nedá vylúčiť," dodala Zuzana Drobová.

Vírus sa šíri rýchlo

Vírus sa šíri veľmi rýchlo a prenášať sa môže aj počas rozhovoru, kašľom či kýchnutím. Inkubačná doba je podľa lekárov od 7 do 17 dní. "Očakávame, že v tomto roku sa bude počet ochorení zvyšovať a to najmä v najbližších dňoch," hovorí Ľubov Danyč.

Na krajnom východe zatiaľ nebol zaznamenaný ani jeden prípad osýpok. Zato s ovčími kiahňami tu zápasia základné aj materské školy. "Môžem potvrdiť, že v okrese Snina je zvýšený počet ovčích kiahní. Máme 49 prípadov," povedala Lenka Lesňáková z RÚVZ Humenné. Ovčie kiahne oproti osýpkam nie sú sprevádzané vážnymi komplikáciami. Ide o typické detské ochorenie, ktoré sa epidemiologicky vyskytuje väčšinou v zimných mesiacoch.

Pozrite si archívnu reportáž o ostatnom prípade osýpok na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy