Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na mestskom zastupiteľstve ako v cirkuse. Vypínanie mikrofónu, aj prítomnosť policajtov
Zdielať na

Na mestskom zastupiteľstve ako v cirkuse. Vypínanie mikrofónu, aj prítomnosť policajtov

HUMENNÉ / Poriadny cirkus bol na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva v Humennom. Krik a urážky sa skončili tak, že primátorka na jedného z poslancov zavolala policajtov.

"Buď sa budeš správať normálne alebo ťa nechám vyviesť. A keď toto robíš svojej žene, tu nie si doma, tu si na verejnom vystúpení", reagovala na poslanca Hoptu Jana Vaľová, primátorka mesta Humenné. "Dodržuj rokovací poriadok, keď sa prihlásim do diskusie, žiadne odoberám ti slovo," kontroval mestský poslanec Ivan Hopta.

Kým Hopta sa sťažuje, že mu vypli mikrofón, radnica zas kritizuje jeho a hovorí o vulgarizácii politiky. "Na ostatnom mestskom zastupiteľstve nevyberane urážal prednostu a zamestnancov Mestského úradu. Začal vykrikovať a behať po sále," uvádza sa v stanovisku Ondrej Semanco, viceprimátor mesta Humenné.

To, že je na rokovaní mestského zastupiteľstva rušno, nie je v Humennom nič výnimočné. Na poslednom zasadnutí zasahovali mestskí policajti. "Poprosím policajtov, aby prišli do sály a vyviedli pána Hoptu podľa rokovacieho poriadku," povedala Jana Vaľová. "V zákone o obecnom zriadení nie je nič také, čo ty tu stváraš," povedal Hopta.

Primátorka vysvetlila, že ich mohla privolať na základe rokovacieho poriadku. Prezident združenia náčelníkov mestských polícií, Ján Andrejko, dodáva: "Hocikto môže zavolať mestskú políciu aj na rokovanie mestského zastupiteľstva, že dochádza k narušovaniu verejného poriadku". Situáciu však nemá posudzovať ten, kto rokovanie vedie, a ani žiaden z poslancov. Vyhodnotiť to môže len policajt priamo na mieste.

"Vy obmedzujete moju osobnú slobodu. Ja na vás podám trestné oznámenie. Ukážte mi príkaz zo súdu," hneval sa poslanec Hopta. S Ivanom Hoptom sa redaktorka TV JOJ dohodla na osobnom stretnutí. Od toho však neskôr ustúpil. Svoje vyjadrenie k vzniknutej situácii poslal mailom. "Pani Vaľová sa správa voči humenským opozičným poslancom horšie, ako náčelník nejakého zaostalého afrického kmeňa voči svojim otrokom," napísal Ivan Hopta.

Odborník na samosprávu však upozorňuje na iný rozmer toho, čo sa stalo. "Od poslancov a od zástupcov ľudí by sme očakávali, aby boli skutočnou vizitkou celého mesta," myslí si odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Po upokojení situácie policajti odišli. Ktovie, či ich na najbližšie zastupiteľstvo niekto nebude volať znova. "Ak aj nabudúce mi nechá vypnúť mikrofón, budem protestovať ešte hlasnejšie a môže na mňa zavolať nielen mestskú políciu, ale aj celé policajné komando," napísal v stanovisku Hopta. "Ivan, fakt ťa ľutujem, fakt ťa ľutujem," odkazuje kolegovi primátorka Vaľová.

Aj horšie sa správajú ľudia, ktorí by mali byť vzorom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy