Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na východe majú problémy s medveďmi. Ničia úle
Zdielať na

Na východe majú problémy s medveďmi. Ničia úle

ZBOJ / Michal zo Zboja bol dlhoročný včelár, no medvedica s mladými ho prinútila skončiť. Každú noc chodila k nemu na záhradu. Nezastavila ju ani hlasná hudba. Medvedica si na ňu zvykla a všetky úle porozbíjaja. Ľudia vymýšľajú všeličo, aby úle ochránili, ale často zbytočne.

"Pre medveďa som musel skončiť, on ma tu otravoval každú božiu noc," hovorí včelár Michal Cogan. "On mal každodennú návštevu medveďa, sa mu dobíjal aj do maštale," povedal predseda osvetovej komisie Ladislav Ladomirjak.

Včeláril niekoľko rokov, no medvedica s mladými bola v záhrade pri dome pravidelná nočná návšteva. Porozbíjala všetky úle. Michal hovorí, že ho hnal hnev, pre škody, ktoré mu medveď napáchal. To, aké nebezpečenstvo mu hrozilo, si uvedomil až neskôr.

"V noci som ho naháňal," opisuje Cogan. "V takej kritickej situácii, keď mu svietil do očí, medveď mohol akokoľvek zareagovať," uviedol Ladomirjak. Michal si dokonca na maca pripravil rôzne nástrahy, ako ho odplašiť. Medveď si však na to zvykol a po troch dňoch sa vrátil znova.

Noc čo noc púšťal hlasnú hudbu a záhradu vysvietil z každej strany, no zbytočne. "Medveď si zvykne tak, ako každá zver si zvykne. Začína postupne strácať plachosť," vysvetľuje poľovník Peter Vysočanský.

Ďalší medveď sa pred pár dňami prechádzal priamo v centre Humenného. Bol na dvoch základných školách, na dvore dentálnej kliniky i na futbalovom ihrisku. "Dokonca preskakoval ploty rodinných domov, po záhradách, takým spôsobom sa presúval z jedného miesta na druhé," hovorí náčelník mestskej polície Marián Zub.

Podľa poľovníka má Slovensko najväčšiu koncentráciu medveďa hnedého na hektár vo svete a už sme predbehli aj Rumunsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy