Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po piatich rokoch má Prešov dokončenú významnú cestu
Zdielať na

Po piatich rokoch má Prešov dokončenú významnú cestu

PREŠOV / Prešov má od štvrtka dokončenú a odovzdanú významnú cestu, ktorá dostane denne tisícky áut ďalej od centra mesta. Naďalej ale trvá v doprave mimoriadna situácia, ktorú vyhlásila primátorka. Prešov je stále jediným krajským mestom bez obchvatu.

S prvým dodávateľom sa súdia, s tým druhým strihali pásku. Od soboty by mali naplno spustiť novú cestu, ktorá sa napojí aj na výjazd na diaľnicu smerom do Košíc. Otvárať novú cestu mali ale už pred dvoma rokmi. Miesto toho im výstavba trvala až päť rokov. Za taký čas sa doteraz stavali diaľničné úseky a to s neporovnateľnou dĺžkou.

"Táto stavba netrvala tak dlho výstavbou, ale trvala obštrukciami prvého dodávateľa. Bola potom postavená v rekordne krátkom čase." informuje štátny tajomník Ministerstva dopravy Viktor Stromček. S prvým dodávateľom sa súdia a nejde tu len o nesplnené termíny. Ako zvyčajne ide tu aj o peniaze. 

Mimoriadna dopravná situácia

Napriek jednému úspechu sa tu stále objavuje otázka obchvatu. Tretie najväčšie mesto Slovenska je jediným krajským mestom, ktoré ho nemá. Do boja za urýchlene riešenie sa zapojili a stále zapájajú aj aktivisti. Neraz už blokovali cesty. V Prešove meškajú všetci. Vrátane mestskej hromadnej dopravy a výjazdové časy ovplyvnili aj záchranné zložky. Na uzemí mesta preto primátorka vyhlásila pre dopravu mimoriadnu situáciu.

Diaľničný obchvat, by vraj mali začať stavať hneď ako bude hotový proces posudzovania vplyvov na životné prostredie takzvaná EIA. Reálne si však Prešov od dopravy oddýchne až keď bude mať aj severný obchvat R4 smerom na Poľsko. Projekty sú pripravené, no chýbajú peniaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy