Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Štát podpísal zmluvu na výstavbu obchvatu Prešova. Kilometer diaľnice bude stáť 40 miliónov
Zdielať na

Štát podpísal zmluvu na výstavbu obchvatu Prešova. Kilometer diaľnice bude stáť 40 miliónov

PREŠOV / Zmluvu o výstavbe obchvatu podpísala Národná diaľničná spoločnosť za prítomnosti ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka. Stavanie mostu bude trvať 4 roky, samotné prípravy začnú ihneď.

Oficiálna výstavba úseku D1 Prešov západ - Prešov juh začne 1. júna s predpokladaným dokončením 30.júna 2021. Dôvod prečo sa podpisovanie zmluvy predĺžilo bolo rokovanie o cene s víťazom tendra. „Konečná cena je o 15,2 milióna nižšia, ako bola plánovaná. Rokovania neboli jednoduché, ale vyrokovali sme to, čo je, myslím si, korektné,“ informoval minister. Podiel na finančnej realizácii bude prevažne z fodnu Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Ide presne o 85% nákladov,  zvyšných 15 percent poputuje zo štátneho rozpočtu.  „Zbytočne došlo k politizovaniu a nervozite, ale vidíte, že všetko ide tak, ako to bolo dohodnuté, a ja som rád, že ministerstvo dopravy plní svoje slovo a s výstavbou sa začne. Aj keď neskoro, ale predsa,“ povedal predsedu Prešovského samosprávneho kraja, Peter Chudík.

Diaľničný úsek bude merať 7 870 metrov, bude mať vyše dva kilometre dlhý tunel, 8 mostov a šesť kilometrov protihlukových stien. Na obchvate sa budú nachádzať tiež dve mimoúrovňové križovatky, ktoré spolu budú mať 11,3 kilometra. Pôjde o jednu z najväčších križovatiek na Slovensku. Vodičom osobných áut skráti cestu o 19 minút, nákladným 18 minút. 

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová sa vyjadrila, že napriek tomu, že sa konečne začína riešiť dopravná situácia v Prešove, bude na úplne dokončenie potrebné ostávať aj severný obchvat mesta. Minister dopravy Ersek potvrdil, že je to už v príprave.

Na protesty, že situácia na cestách je zlá aj v iných častiach Slovenska, sa minister s pochopením vyjadril, "Na mňa ale tento nátlak nie je až taký silný, aby na mňa na základe týchto občianskych vymožeností pôsobili. Viem, že je tu situácia zlá a chcem vyriešiť túto situáciu a nie to, že niekto prechádza cez priechod.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy