Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hraničné kontroly do Chorvátska sa zmenia, pripravte sa na zdržanie
Zdielať na

Hraničné kontroly do Chorvátska sa zmenia, pripravte sa na zdržanie

BRATISLAVA / Od piatku začínajú platiť nové a najmä prísnejšie pravidlá na hraniciach Schengenu. Pri cestnej kontrole smerom na Ukrajinu a na medzinárodných letiskách budú preverovať všetkých cestujúcich, aj občanov Európskej únie.

Hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková odporúča, aby sa cestujúci dostavili na letisko minimálne dve a pol hodiny pred odletom. ​Zvýšené kontroly prijala Európska únia pre teroristické útoky, ktoré sa stali v posledných rokoch v členských štátoch. Cieľom je zamedziť teroristom presúvať sa cez vonkajšie hranice. Cestujúcich budú kontrolovať napríklad na hraniciach Maďarska s Chorvátskom, Rumunskom, Srbskom a Ukrajinou.

Maďarská polícia na svojej stránke police.hu pripomína, že podľa nových pravidiel musia preveriť cestovné doklady nielen občanov tretích krajín, ale aj občanov členských štátov EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska. Kontroly budú prebiehať pri vstupe do krajiny, ako aj pri odchode z nej, pri čom sa budú kontrolovať údaje z cestovných dokladov v národných aj medzinárodných databázach. 

Polícia zároveň upozorňuje všetkých občanov, ktorí plánujú prekročiť hranice schengenského priestoru, aby sa pripravili na zdĺhavejší proces a rátali so zdržaním. 

Cez Maďarsko je to najrýchlejšie

​Ak teda plánujete cestovať do Chorvátska, najkratšia (381 km) a zároveň aj najrýchlejšia (približne 5:30 h) trasa z Bratislavy do Záhrebu vedie cez Maďarsko, Mosonmagyaróvár a hraničný priechod Letenye.

Naopak z Košíc môžete ísť takmer 625 kilometrov po diaľnici, cez Miškolc, Budapešť a rovnaký hraničný priechod, na ktorom pre zvýšené kontroly rátajte so zdržaním. V oboch prípadoch sa nevyhnete kúpe diaľničnej známky. Desaťdňová stojí v Maďarsku 10 eur a mesačná 15 eur. 

Ak sa chcete maďarským cestám úplne vyhnúť, najkratšia trasa do Záhrebu je cez rakúsky Graz, slovinský Maribor a hraničný priechod Macelj na slovinsko-chorvátskej hranici, ktorá je dlhá 450 km. Desaťdňová diaľničná známka v Rakúsku stojí 8,80 eur a týždenná v Slovinsku 15 eur.  

Okrem hraničných kontrol vás na trase do Chorvátska môžu zdržať aj zápchy, ktoré vznikajú najmä v letných mesiacoch, kedy je záujem turistov o Jadranské more naozaj enormný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy