Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratov rozdelili včely. Jeden ich chová, druhý je na ne alergický
Zdielať na

Bratov rozdelili včely. Jeden ich chová, druhý je na ne alergický

KLENOVÁ / Z dvoch bratov, ktorí žijú v susedstve, je jeden vášnivý včelár, druhý je na včelí jed vysoko alergický. Juraj tvrdí, že pre bratove včely je jeho život každý deň ohrozený. Podľa lekára ide u alergikov po uštipnutí včelou naozaj o minúty. Včely bratov natoľko rozdelili, že sa pre ne neustále hádajú. Ak sa nedohodnú, ich spor môže vyriešiť iba súd.

Pán Juraj tvrdí, že je alergický na včely. Každé uštipnutie preňho znamená, že končí v nemocnici. "Uštipne ho včela, on odpadne a hneď do sanitky a oni mu napoja infúziu," opisuje pravidelné zážitky Margita, manželka alergika Juraja. "Pokiaľ je ten chovateľ v nejakom susedstve, mal by brať do úvahy takéto okolnosti, ktoré môžu ohroziť zdravie. Týka sa to najmä alergií," vyjadril sa hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Pri alergii na včelí jed rozhodujú minúty, keď treba volať záchranárov. Nedá sa totiž predpovedať, do akého stavu to môže vyústiť. Včely sú však spoločensky užitočný druh hmyzu a bez včiel by ani život v dnešnej podobe nemohol podľa odborníkov existovať. Lietajú za potravou do rôznej vzdialenosti a neberú ohľad na hranice pozemkov. Pán Juraj si myslí, že by to nemalo byť v jeho blízkosti. Hoci sa snaží pred nimi chrániť, z času na čas ho aj tak uštipnú.

"Je dôležité, ktoré miesto je uštipnuté včelou. Najviac nebezpečné sú miesta v okolí úst, ústnej dutiny alebo krku," konštatuje lekár Rastislav Polačko. Jurajov brat sa vyjadriť nechcel, na otázku redaktorky TV JOJ zareagoval agresívne: "Vypni kameru, lebo tu ju rozbijem!" O probléme medzi dvoma susedmi, ktorí sú zároveň bratia, vie aj starosta obce. Juraj tvrdí, že on chce od brata iba jediné - aby si desiatky úľov presunul na vzdialenejšie miesto v záhrade, keďže sa cíti včelami ohrozený. "Môže sa tento ohrozený obrátiť na súd. Ten potom skúma priamo na mieste, či urobil nejaké opatrenia, ako sú zábrany atď.," radí Jurajovi Michal Feik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy