Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Hrebienku vzniká šikmá veža i Socha slobody
Zdielať na

Na Hrebienku vzniká šikmá veža i Socha slobody

HRBIENOK / Šikmá veža v Pise, Socha slobody, holandský mlyn či ukážky gotickej architektúry, aj takéto diela z ľadu vznikali na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, kde prebiehal piaty ročník neoficiálnych majstrovstiev v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master.

Práve v prvý deň podujatia súťažiaci z rôznych krajín Európy vytvárajú diela na tému Svetová architektúra. "Sochári pracujú, diela naberajú svoje kontúry, ich výtvory budú zhruba o 17:00 nasvietené. Spomedzi súťažiacich možno spomenúť aj fínsku zostavu, ktorá sa snaží zhmotniť predstavu bežných ľudí o bývaní, Maďari zase pripravujú architektúru budúcnosti, ide o abstraktné dielo,“ povedala  Andrea Žigová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry.

Deväť tímov zo Slovenska, Ruska, Holandska, Fínska, Maďarska, Walesu, Poľska, Českej republiky a Rakúska bude v tvorbe ľadových diel pokračovali aj v sobotu, čakala ich voľná téma, v nedeľu zase Mýty a legendy. Celkovo majú k dispozícii 45 ton ľadu. Každá téma je vyhodnotená vždy na konci dňa samostatne odbornou porotou, pričom za najkrajšiu sochu môžu hlasovať navyše aj návštevníci podujatia a zapojiť sa tak aj do tomboly o ceny. Kým v piatok a v sobotu umelci vytvárali  sochy pod holým nebom, v nedeľu už tvorili pod kupolou. Výsledky ich práce tak vyplnil veľkorysý klimatizovaný priestor kupoly s priemerom 25 metrov, v ktorej koncom minulého roka otvorili Tatranskú galériu ľadových majstrov.

V súčasnosti sa v nej nachádza päťmetrová ľadová medvedica s dvoma malými mláďatami. Unikátnosť podujatia podčiarkli podľa Žigovej šansónové vystúpenia či ľadová a ohňová šou v sobotu a nedeľu. Na záver dňa ponúkol Hrebienok aj hudobné vystúpenia, v piatok zaspieval Peter Lipa, v sobotu 14. januára speváčka Celeste Buckingham a záverečný deň podujatia bude patriť slovenskej skupine The Backwards. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy