Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Premiér o fašizme: Neviem, či zlyhali rodičia, učitelia alebo politici
Zdielať na

Premiér o fašizme: Neviem, či zlyhali rodičia, učitelia alebo politici

KĽAK, OSTRÝ GRÚŇ / 72. výročie vypálenia dedín Kľak a Ostrý Grúň urobilo z Roberta Fica bojovníka proti fašizmu. Premiér sa totiž počas slávnostnej spomienky na obete postavil proti fašizmu s veľkou razanciou. Predseda vlády si síce za svoje slová vyslúžil ocenenie, no zožal aj kritiku, že k bujneniu extrémizmu sám prispieva.

Doteraz sa Robert Fico k k tejto otázke nevyjadroval verejne. "Niektorí hovoria, že na Slovensku sa nám plazí fašizmus. On sa neplazí, on tu je. Máme ho zastúpený v národnej rade a stačí, ak sa pozrieme na vyjadrenia týchto ľudí. On sa neplazí, on tu je. V zelených tričkách chodí po vlakoch a hovorí o nejakom poriadku a pritom len šíri ideológiu, v mene ktorej sa tu 21. januára 1945 vraždilo," nešetril kritikou Robert Fico.

V Ostrom Grúni v Kľaku dostali kotlebovci paradoxne aj hlasy vnukov a vnučiek tých, ktorí svojim životom doplatili na vyčíňanie fašistov. "Kotleba je dieťa Roberta Fica. Pevne verím, že sa spamätá, aby to dieťa nenarástlo. Ale myslím si, že sa tak nestane," tvrdí predseda OĽaNO Igor Matovič.

"Je to úloha nielen Roberta Fica, ale celej politickej scény. Mala by tam existovať vzájomná komunikácia," tvrdí poslanec NR SR za SNS Jaroslav Paška.

Pamätník v Kľaku pripomína takzvanú Krvavú nedeľu, keď 21. január 1945 nacisti vyvraždili najmä ženy, deti, starcov a vypálili dedinu. Nacisti sa tak pomstili dedinčanom za ich pomoc partizánom a dokopy zavraždili 148 miestnych obyvateľov obcí Ostrý Grúň a Kľak.

Súvisiace články