Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico: Fašizmus máme v parlamente a chodí v zelených tričkách po vlakoch
Zdielať na

Fico: Fašizmus máme v parlamente a chodí v zelených tričkách po vlakoch

KĽAK, GRÚŇ / Predseda vlády Robert Fico sa v nedeľu zúčastnil na spomienkovom podujatí pri príležitosti 72. výročia vypálenia obce Kľak v okrese Žarnovica. Počas svojho príhovoru na tejto udalosti použil nezvyčajne tvrdé slová a otvorene kritizoval stranu ĽSNS Mariána Kotlebu.

"Neberte to ako výčitku, ale nerozumiem tomu, ako na území obcí, kde vraždenie a vyčíňanie fašizmu bolo také očividné, mohol získať podporu v parlamentných voľbách človek a strana, ktorí sa k fašizmu otvorene hlásia. V jednej 17 percent a v druhej takmer šesť percent," vyhlásil na spomienkovom podujatí šéf Smeru. Informáciu priniesol spravodajský portál Teraz.sk.

Fico narážal na nečakané výsledky župných volieb. Práve v Banskej Bystrici vyhral Marián Kotleba zo strany ĽSNS.

"Niektorí hovoria, že na Slovensku sa nám plazí fašizmus. On sa neplazí, on tu je. Máme ho zastúpený v národnej rade a stačí, ak sa pozrieme na vyjadrenia týchto ľudí. On sa neplazí, on tu je. V zelených tričkách chodí po vlakoch a hovorí o nejakom poriadku a pritom len šíri ideológiu, v mene ktorej sa tu 21. januára 1945 vraždilo," nešetril kritikou Robert Fico.

Premiér pripomenul, že na sociálnych sieťach vidíme jasné dôkazy o fašizme. Môžeme si tam prečítať výzvy na vešanie, strieľanie, ale aj zverejnené zoznamy ľudí, ktorí sú nepriateľmi štátu a treba sa ich zbaviť.

Ako uvádza spravodajský web teraz.sk, Fico tiež vyhlásil, že proti nenávistným prejavom treba postaviť veľkú hrádzu, ktorú prirovnal k Slovenskému národnému povstavniu, ktoré je podľa neho klenotom v pokladnici vzácností našej histórie. Fico tiež pripomenul, že už tento rok sú voľby do vyšších územných celkov, v ktorých sa dá rozhodnúť.

"Treba zastaviť tento experiment, lebo Banskobystrickému samosprávnemu kraju nepriniesol nič, iba obrovské množstvo pochybností," vyhlásil Fico.

Pamätník v Kľaku pripomína takzvanú Krvavú nedeľu, keď 21. január 1945 nacisti vyvraždili najmä ženy, deti, starcov a vypálili dedinu. Nacisti sa tak pomstili dedinčanom za ich pomoc partizánom a dokopy zavraždili 148 miestnych obyvateľov obcí Ostrý Grúň a Kľak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy