Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Učiteľ zachránil cudzie deti z horiaceho autobusu, syn s dcérou uhoreli
Zdielať na

Učiteľ zachránil cudzie deti z horiaceho autobusu, syn s dcérou uhoreli

VERONA / Autobus so študentmi, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval v piatok večer pri talianskej Verone. Nehodu neprežilo 16 osôb, mnoho ostatných bolo zranených a štyri z nich sú stále v nemocnici vo vážnom stave. Hrdinom sa stal maďarský učiteľ, ktorý spolu so svojou ženou, zachraňovali z horiaceho autobusu pasažierov. Svoje deti však zachrániť nedokázal.

V autobuse bolo dokopy 54 pasažierov a dvaja maďarskí vodiči. Medzi pasažiermi bolo 43 maloletých a 11 dospelých. Študenti boli vo veku 14 až 18 rokov.

Väčšina mŕtvych zomrela pri požiari, ktorý autobus zachvátil po náraze do zvodidiel a stĺpu nadjazdu. Vodič stratil nad vozidlom kontrolu. Vyšetrovatelia podľa neho na mieste nenašli stopy po brzdení.

Hrdinovia

Slovinský vodič nákladného auta, ktoré išlo za autobusom, talianskej televízii RAI povedal, že si všimol, že autobus má problém s jedným kolesom, a snažil sa na to kolegu upozorniť. Vodič autobusu ale podľa neho nereagoval dostatočne rýchlo. Slovinec zostal na mieste, kým neprišla pomoc.

Jedným s pasažierov bol aj telocvikár György Vígh so svojou manželkou a dvomi deťmi. Učiteľ robil na lyžiarskom zájazde dozor. Keď autobus po nehode zachvátili plamene, spolu so svojou manželkou pomáhali vystrašeným aj zraneným študentom dostať sa von z horiaceho autobusu. Svoje dve vlastné deti, však nedokázali z horiaceho autobusu už zachrániť, uviedla na svojom webe maďarská verejnoprávna televízia.

V autobuse zomrel ich syn a aj dcéra. "Nikdy si neodpustím, že som nedokázala zachrániť svoju dcéru," povedala pre maďarské média manželka učiteľa.

V Taliansku havaroval maďarský autobus plný študentov

V Taliansku havaroval maďarský autobus plný študentov

SITA

​Identifikácia obetí

Maďarské a talianske úrady oznámili, že už zahájili identifikáciu 16 obetí. Tá bude trvať podľa talianskej polície niekoľko dní, pretože telá sú úplne spálené.

Príbuzným, ktorí prišli do Verony odobrali vzorky DNA, ktoré identifikáciu umožnia. Maďarský minister zahraničných vecí povedal, že zatiaľ nie je možné povedať, ako sa nehoda stala. Vyšetrovatelia analyzujú kamerové záznamy z diaľnice.

"Od nehody uplynul deň a je zrejmé, že bolesť sa ešte znásobila. Akonáhle príčina nehody odznie, strata bude ešte mučivějšia. Dlhý a bolestný proces identifikácie práve začal," povedal Szijjártó.

Štátny smútok

Väčšinu ranených prevezú podľa maďarského ministra zahraničných vecí v nedeľu naspäť do Maďarska. Dvaja pasažieri sú však vo vážnom stave a nemôžu ich transportovať. Jeden má popáleniny na 60 percentách tela a druhý podstúpil operáciu hlavy.

Maďarsko kvôli nehode a na uctenie pamiatky mŕtvych na pondelok vyhlásilo štátny smútok. Pred školou, odkiaľ študenti boli, horia aj v nedeľu sviečky, v sobotu večer tam prišlo niekoľko sto študentov, rodičov a priateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy