Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Školáci v Komárne môžu zostať bez teplého jedla
Zdielať na

Školáci v Komárne môžu zostať bez teplého jedla

KOMÁRNO / Rodičia stoviek detí zo sociálne slabých rodín v Komárne majú hlavu v smútku. Ak svojim deťom nedoplatia rozdiel za stravu v školách a škôlkach, ich deti zostanú cez deň bez teplého jedla. Úrad práce totiž mestu na tento účel nevyplatí dotáciu, pretože je na čiernej listine.

Približne 350 detí v Komárne čakalo po prázdninách prekvapenie. Ak ich rodičia nedoplatia za obedy, zostanú hladné. Úrad práce totiž mestu pozastavil vyplácanie dotácií na stravovanie detí zo sociálne znevýhodnených rodín.

Dôvodom je, že sa mesto dostalo na takzvanú čiernu listinu, zoznam nelegálnych zamestnávateľov.

Meškali jeden deň

Podľa hlavného inšpektora práce v Nitre Róberta Bullu, zamestnávateľ neprihlásil zamestnancov do registra poistencov včas. V omeškaní bol jeden deň.

"Šesť hodín neboli zaevidovaní, zmluva bola podpísaná. Pracovnú činnosť nevykonávali, pretože absolvovali v týchto časoch lekárske prehliadky a odborné školenie," vysvetľuje prednosta Mestského úradu v Komárne Tomáš Fekete.

Jediné teplé jedlo

Mesto sa odvolalo a zatiaľ sa nezrodilo ani právoplatné rozhodnutie, figurovanie v neslávnom zozname prináša problémy. Podľa riaditeľky miestnej základnej školy Zuzany Langschadlovej, sú tieto obedy pre niektoré deti ich jedinou teplou stravou počas dňa.

"Je obrovský rozdiel, či žiaci budú platiť 20 centov za mesiac, alebo 24 eur," dodáva riaditeľ miestnej základnej školy Slavomír Ďurčo. Zaplatiť obedy v plnej výške sú schopní len rodičia dvoch detí. Ostatné deti tak zostanú na suchej strave, ktorú im rodičia zabalia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy