Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Frekventovaná ulica v Bratislave dostane nový šat. Dobrovoľníci sa rozhodli odstrániť vizuálny smog
Zdielať na

Frekventovaná ulica v Bratislave dostane nový šat. Dobrovoľníci sa rozhodli odstrániť vizuálny smog

BRATISLAVA / Jedna z najstarších ulíc Bratislavy, známa Obchodná zrejme čoskoro zmení vzhľad. Z fasád domov a výkladov by mali zmiznúť nápisy a svetelné reklamy. Mesto už predstavilo víziu, ako by táto známa ulica mala po novom vyzerať.

Pred viac ako 80 rokmi ju všetci poznali ako Schondorfer-gasse, už za prvej republiky bola jednou najvyhľadávanejších ulíc v Bratislave. Odvtedy sa ale veľa zmenilo. V súčasnosti je Obchodná miestom, kde síce pulzuje život, ale celkovému vzhľadu ulice neprospieva napríklad vizuálny smog. "Na tomto malom území Bratislavy a jednom z najdôležitejších obchodných priestorov sa vlastne overuje draft veľkého manuálu vonkajšej reklamy na celé územie Bratislavy," uviedla hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad.

Proti nevkusným pútačom na fasádach aj vo výkladoch obchodov sa postavili občianski aktivisti. Postupne sa k nim pridali majitelia domov aj podnikatelia z Obchodnej ulice. Vedenie mesta spolu s nimi a prizvanými odborníkmi vytvorilo manuál, ktorý rieši koncepciu vonkajšej reklamy v tejto pamiatkovo chránenej zóne.

V niektorých podnikoch sa už začalo s odstraňovaním reklamným nápisov. Z úzkej ulice by mali časom zmiznúť všetky mobilné reklamné zariadenia. Nie je to však len vizuálny smog, čo kazí imidž Obchodnej. Mnohí obyvatelia sa sťažujú najmä na výtržnosti, ku ktorým dochádza pravidelne v nočných hodinách.

Výhrady sú aj k električkám, ktoré sú hlučné a spôsobujú otrasy v domoch. Vedenie mesta ale zatiaľ neuvažuje o zrušení električkovej trate. "Ja by som sa skôr prihovoril za kompromis, že zjednosmerniť električku, tým pádom sa získa priestor pre ľudí a zmenšiť kadenciu električiek, ktoré robia hluk," povedal pamiatkár Ivo Štassel. 

Lesk Obchodnej chcú predstavitelia mesta vrátiť ďalšími investíciami. Revitalizácia ulice má priniesť zlepšenie kvality verejného priestranstva a života obyvateľov. Obchodná by sa tak mohla stať príjemným miestom na nakupovanie, ale tiež akýmsi novým korzom.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy