Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obyčajný vodičský preukaz vám môže skaziť dovolenku
Zdielať na

Obyčajný vodičský preukaz vám môže skaziť dovolenku

BRATISLAVA / Už o niekoľko týždňov sa mnohí Slováci vydajú na letnú dovolenku. Ak ju plánujete stráviť mimo Európskej únie a chcete si prejsť krajinu autom, mali by ste si radšej vybaviť medzinárodný vodičský preukaz. Poradíme vám, čo všetko budete potrebovať.

Pred dovolenkou si zvyčajne skontrolujeme platnosť našich dokladov, či už občianskeho a vodičského preukazu, alebo pasu. Keď ale cestujete za hranice Európy, mali by ste si vybaviť aj medzinárodný vodičský preukaz. "Niečo v zmysle, že v Európe to nie je potrebné, ale stalo sa mu, že ho v Afrike pýtali pri požičaní auta,  a že je lepšie ho mať, ako ostať nahratý, a že mu auto nepožičajú," prezradil motoristický novinár Peter Mihálik. 

Medzinárodný vodičský preukaz si ľahko a rýchlo vybavíte na ktoromkoľvek oddelení dokladov, a urobia vám ho na počkanie. V tomto prípade si ale budete musieť priniesť so sebou aj fotografie. "Žiadateľ o vydanie medzinárodného vodičského preukazu je povinný predložiť fotografiu tváre s rozmermi 3,5 cm x 4,5 cm a vydanie je spoplatnené správnym poplatkom vo výške 6,50 eur," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru. 

Fotka musí byť vytlačená na tvrdšom papieri, teda nie na kancelárskom. Tvár a hlavu nesmú maskovať okuliare, alebo čiapky. Ak sa pýtate, na čo ho budete v zahraničí mimo Európskej únie potrebovať, tak medzinárodný vodičák si od vás môžu vypýtať v autopožičovni, alebo policajti pri cestnej kontrole. "Preukaz sa vydáva na základe Viedenského dohovoru na 3 roky a na základe Ženevského dohovoru na jeden rok," pokračovala hovorkyňa. 

Dohovor určuje spôsob platnosti

Keď žiadate o oprávnenie podľa ženevského dohovoru, platí vám samostatne. Oprávnenie podľa viedenského dohovoru je platné len spolu s vaším vodičským preukazom. Nie všetky štáty akceptujú oba preukazy a zoznam nájdete na stránke Ministerstva vnútra. Napríklad do Spojených štátov amerických, na Srí Lanke, alebo na Severnom Cypre budete potrebovať medzinárodný vodičák podľa ženevského dohovoru. Na Kubu, do Brazílie alebo do Moldavska vám postačí oprávnenie podľa viedenského dohovoru. " Medzinárodný vodičský preukaz je v skutočnosti len opísanie toho vodičského preukazu, treba vziať do úvahy ešte ten fakt, že má obmedzenú platnosť a treba ho vrátiť po expirácii," vysvetlil jeho význam Mihálik. 
 
Pozrite si archívnu reportáž ako slovenskí policajti pomáhajú dovolenkárom v Chorvátsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy