Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislavská ZOO má nový prírastok. Niečo tak rozkošné ste už dlho nevideli
Zdielať na

Bratislavská ZOO má nový prírastok. Niečo tak rozkošné ste už dlho nevideli

BRATISLAVA / Bratislavská zoologická záhrada sa pochválila novým prírastkom. Narodila sa tam samička antilopy nilgau. Matkou je samica Dewi, ktorá sa narodila v apríli 2013 v Košiciach. Otcom je samec Kieran, ktorý sa narodil v roku 2014 v Bratislave.

"Matka mláďaťa je prvorodička, no o malú samičku sa vzorne stará. Pri kojení si pokľakne na predné nohy, aby sa k mláďaťu čo najviac priblížila," uviedli zástupcovia bratislavskej ZOO. Krátko po pôrode u matky spozorovali nižšiu tvorbu materského mlieka. Chovateľky preto začali s umelým prikrmovaním mláďatka kozím mliekom dva až trikrát denne. "Malá samička primárne naďalej pije mlieko od svojej matky, čím získava dôležité látky na tvorbu imunity a správny rast," dodáva ZOO.

Matka s mláďatkom trávia väčšinu času vo vnútornom priestore, no v prípade priaznivého počasia budú chodiť aj do vonkajšieho výbehu.

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov "NILGAU“ pochádza z hindčiny a v preklade znamená „modrý býk“. U týchto antilop je viditeľný výrazný pohlavný dimorfizmus. Samce sú väčšie, majú na hlave jednoduché tmavo sivé rožky, dlhé 25 až 30 cm a srsť majú modro-sivej farby. Samice sú menšie, nemajú rohy a bývajú hnedo sfarbené.

Spoločným znakom pre obe pohlavia je čiernobiele pruhovanie na ušiach a v spodnej časti nôh. V období ruje bojujú samce o teritórium a samice tak, že pokľaknú oproti sebe na predné končatiny a pretláčajú sa.

Antilopa nilgau (Boselaphus tragocamelus)

Výška v kohútiku: 135 cm
Dĺžka tela: 190 cm
Hmotnosť: 180 kg
Dĺžka gravidity: 8,5 mesiaca
Počet mláďat: 1 až 2
Potrava: bylinožravec: tráva, kríky, drevnaté rastliny
Predátory: tigre, leopardy, psy, vlky, hyeny pásavé
Dĺžka života: 12 rokov vo voľnej prírode, 21 rokov v zajatí

V roku 2017 bratislavská ZOO privítala malého hrocha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy