Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hynú tisíce zvieracích mláďat. Kosačky ich na poliach nevidia
Zdielať na

Hynú tisíce zvieracích mláďat. Kosačky ich na poliach nevidia

SLOVENSKÁ VOLOVÁ / V tomto období hynú tisíce zvieracích mláďat. Môže za to práca ťažkých mechanizmov, ktoré na poliach pri kosbe zvieratá zaľahnuté v tráve jednoducho nevidia. Smrť pod neľútostnou kosou je tak istá. V Čechách srnčatá či jelenčatá zachraňujú ženy na koňoch.

"Dôležité je v súčinnosti s poľovníckym združením preplašiť lúku, aby tam srnčatá nezostali ležať pod kosačkou," opisuje Ján Havran z poľnohospodárskeho družstva Slovenská Volová. O kosbe by mali poľnohospodári vopred informovať. Zákonnú povinnosť plní iba jedna tretina z nich.

"Až 72,5 percenta hospodárskych subjektov neinformuje dopredu poľovníkov a užívateľov poľovných revírov," uviedol Peter Kaššák, predseda OZ Zeleň. "Srna stojí obďaleč pri remiske, dáva pozor na predátorov. Srnča je učupené v tráve. Vtedy ťažká technika zdecimuje potomstvo srnčej zveri. na 20 hektárov je 5 kusov srnčej zveri," opisuje Marián Porvažník, PZ Okur Brekov. 

Na mieste potom vídať iba hostinu dravcov. Doplatil na to srnec. Pri kosbe hynú jelenčatá, no tiež malé bažanty, prepelice, jarabíčatá či zajace. Podľa štatistík v susedných Čechách až 60 tisíc kusov zveri ročne. "Na Slovensku to môže byť okolo 10 až 15 tisíc srnčej zveri," hovorí Kaššák.

Mláďatá síce prichádzajúci traktor počujú, no majú tzv. ukrývací pud. Teda namiesto toho, aby ušli, učupia sa a vo vysokej tráve ich tak nie je vidieť. "Mláďatá majú prirodzený pud sa stiahnuť a schovať. Zaľahnú, a tá kosba zasiahne mláďa a rozseká," vysvetľuje Imrich Šuba, riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory. 

Úlohu zohráva i to, že na stroje je zver zvyknutá, keďže nie každá práca mechanizmov predstavuje nebezpečenstvo. Nevyhnutné je preto plašenie pomocou ľudí alebo psov. Budúci rok by mala byť spustená mobilná aplikácia. Stačí, ak poľnohospodári online nahlásili dátum kosby.

"Automaticky by prechádzali SMS notifikácie na zaregistrovaných užívateľov, či už to budú poľovníci alebo iní dobrovoľníci," vysvetľuje Kaššák. Za účelom ochrany mláďat napríklad v Dánsku inštalujú na traktori termovízne prístroje. Stroj tak po detekcii zvieraťa zastaví.

V Čechách zas pred kosbou polia prechádzajú ženy na koňoch. Ak objavia zvieracie mláďa, v rukaviciach a v natrhanej tráve ho odnesú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy