Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muž zabil svoju osvojenú dcéru. Dôvodom bol strach, že je tehotná
Zdielať na

Muž zabil svoju osvojenú dcéru. Dôvodom bol strach, že je tehotná

Archívne video

MELBOURNE / Austrálsky súd poslal na doživotie do väzenia Ricka Thorburna za vraždu dvanásťročného dievčaťa, ktoré mala rodina v pestúnskej starostlivosti. Muž sa dozvedel, že jeho vtedy osemnásťročný biologický syn mal s dievčaťom sex a obával sa, že je tehotná.

"Bol to chladnokrvný, vypočítavý a bezcitný čin," uviedol sudca David Boddice. Polonahé telo Tiahleigh Palmer našli rybári na brehu rieky Pimpama, zhruba päťdesiat kilometrov od domu Thorburnových, 5. novembra 2015 okolo piatej ráno. Rodina jej zmiznutie nahlásila 30. októbra a Thorburn na polícii uviedol, že dievča videl naposledy ráno, kedy ju odviezol do školy. V tej dobe však Tiahleigh bola mŕtva.

Rick Thorburn ju zavraždil večer predtým, keď jeho žena Julen a synovia Josh a Trent neboli doma. Potom zvolal rodinnú poradu a vyhlásil: "Na nič sa nepýtajte. O všetko je postarané. "

Thorburnovci sa stali pestúnmi na začiatku roka 2015. O deväť mesiacov neskôr sa mladší, vtedy osemnásťročný syn Trent na Facebooku svojej sesternici zveril, že mal s nevlastnou sestrou pohlavný styk a bojí sa, že je tehotná, uvádza BBC. Následne všetko povedal i rodičom. Podľa vyjadrenia žalobcov Thorburn Tiahleigh zabil, aby uchránil svojho syna.

Rodina okolnosti úmrtia, ktoré šokovalo Austráliu, tajila niekoľko mesiacov. Rick Thorburn s políciou, ktorá vypočula desiatky spolužiakov a za informácie vedúce k odhaleniu vraha ponúkala 250 tisíc dolárov, ochotne spolupracoval. Na pohrebe, kam prišlo vyše šesťsto ľudí, bol jedným z mužov, ktorí niesli rakvu.

Tip polícia podľa denníka The Guardian dostala až sedem mesiacov po náleze tela, kedy jej anonymný volajúci oznámil, že mal Trent Thorburn s Tiahleigh sex. V tom čase už policajti vedeli o stretnutí, ktoré rodina vo večer vraždy mala, a následne získali aj kópiu Trentovej facebookovej konverzácie.

V septembri bol Rick Thorburn obvinený z vraždy Tiahleigh, krivej prísahy aj pokusu o narušenie priebehu vyšetrovania a v piatok 25. mája odsúdený na doživotné väzenie. O prípadnom skrátení trestu bude môcť požiadať najskôr v roku 2036.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy