Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Japonské seniorky vidia útočisko vo väzení
Zdielať na

Japonské seniorky vidia útočisko vo väzení

Archívna reportáž

TOKIO / Až každá piata žena vo väzení je dôchodkyňa. Tieto ženy v Japonsku páchajú úmyselne priestupky, aby sa dostali do väzenia. Nepochopiteľné? Pre nich nie.

Osemdesiatročná japonská dôchodkyňa nie je v ľahkej životnej situácii. Manžel prekonal pred 6 rokmi infarkt a odvtedy je pripútaný na lôžko. Navyše trpí demenciou a začína sa u neho prejavovať paranoja. Na ťažkej situácii jej vadí najmä to, že sa nemá s kým porozprávať. Riešením sa pre ňu stalo preto väzenie.

Pochvala a uznanie

"Mne by nevadilo, že je to fyzicky ťažké sa o manžela starať, i keď už nie som žiadna mladica. Ale ja si o svojom strese nemám s kým pohovoriť, pretože sa za túto situáciu hanbím," vysvetľuje svoje pocity žena. Do väzenia sa dostala po prvýkrát v sedemdesiatke. Kradla v obchode, napriek tomu, že v peňaženke mala slušnú hotovosť. Neváhala si to zopakovať. "Konečne som sa totiž mohla s niekym trošku porozprávať o svojom živote," tvrdí. 

Nastúpiť znovu do väzenia neďaleko Hirošimi brala ako jediný spôsob, ako zvládnuť ťažobu života, uvádza portál novinky.cz. Počas jej pobytu vo väzení preberá starostlivosť o manžela sociálny odbor. "Som tu sama sebou a konečne som sa mohla aspoň trochu nadýchnuť. Keď ma pochválili, že pracujem zodpovedne vo väzenskej továrni, zažila som takmer neznámy pocit chvály a uznania," priznáva odsúdená, ktorá ma dvoch synov a šesť vnúčat. Podľa jej slov sa ale o ňu nikdy veľmi nezaujímali. 

Úmyselné priestupky 

Štatistiky hovoria o tom, že každá piata žena v japonských väzeniach je dôchodkyňa. Väčšina z nich sa previnila iba priestupkami ako krádež v obchode a podobne. Prieskum tiež odhalil, že viac ako polovica trestaných dôchodkýň žije osamote a 40 percent z nich nemá rodinu ani ďalších príbuzných, ktorí by ich navštevovali. 

V krajine, kde je nadmerná pracovitosť doménou, sa dôchodci na staré kolená cítia nevyužití. Väzenie im tak poskytuje únik od osamelého spôsobu života. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy