Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za mesiac spravil 190 hodín nadčasov. Potom spáchal samovraždu
Zdielať na

Za mesiac spravil 190 hodín nadčasov. Potom spáchal samovraždu

TOKIO / Japonskom otriasa kríza prepracovanosti. Po tom, ako mladá reportérka verejnoprávnej televízie zomrela na infarkt, pretože odrobila veľa nadčasov, sa objavil ďalší prípad. Ide o 23-ročného robotníka, ktorý odpracoval 190 hodín nadčasov a následne spáchal samovraždu.

Hiroši Kawahito pracoval na stavbe nového štadiónu v Tokiu, ktorý má za tri roky hostiť olympijské hry a ktorého výstavba začala oneskorene, takže na ňom momentálne pracuje zhruba tisíc robotníkov bez ohľadu na víkendy alebo sviatky. 

Mladík zmizol v horách ešte v marci a o mesiac neskôr našli jeho telo s odkazom, v ktorom píše, že dosiahol svoju fyzickú a mentálnu hranicu. Stalo sa tak po tom, ako mesiac predtým odpracoval 190 hodín a 18 minút nadčasu. 

Vládny inšpekčný úrad v októbri potvrdil, že príčinou jeho úmrtia bolo prepracovanie a tým spôsobené psychické ochorenie. Jeho rodina má nárok na odškodnenie, uvádza portál novinky.cz.Firma Sanshin, pre ktorú Kawahito pracoval, oznámila, že ich celá tragédia mrzí a spravia všetko preto, aby zlepšili pracovné prostredie pre svojich zamestnancov.

Ľudia v Japonsku bežne pracujú mesačne desiatky hodín navyše. Vláda minulý rok uznala smrť z prepracovania u 16 pracovníkov v stavebníctve. Iba týždeň pred objasnením tohto incidentu vzbudilo pozornosť zverejnenie prípadu 31-ročnej reportérky, ktorá pred štyrmi rokmi zomrela na zlyhanie srdca potom, čo za mesiac strávila na pracovisku 159 hodín naviac a mala iba dva dni voľna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy