Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Všeobecná zdravotná poisťovňa žiada na dofinancovanie 150 miliónov eur
Zdielať na

Všeobecná zdravotná poisťovňa žiada na dofinancovanie 150 miliónov eur

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa predložila Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ozdravný plán. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Miroslav Kočan. Vypracovanie ozdravného plánu nariadil spomínaný úrad v rámci správneho konania voči poisťovni. Dôvodom je účtovná strata, ktorú poisťovňa vykazuje od júla tohto roka.

Ku koncu tohto roka odhaduje zdravotná poisťovňa účtovnú stratu vo výške 225 až 250 miliónov eur. Opatrenia v rámci ozdravného plánu majú podľa Kočana eliminovať nepriaznivý vývoj hospodárenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Plánujú so stratou, ale...

Generálny riaditeľ Miroslav Kočan upozornil, že aj po prijatých a implementovaných opatreniach z ozdravného plánu bude zdravotná poisťovňa hospodáriť so stratou okolo 180 miliónov eur.

Súčasťou ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne sú úsporné opatrenia v jednotlivých oblastiach činnosti zdravotnej poisťovne, ktoré bude realizovať od 1. januára budúceho roka do 31. decembra 2017.

Šetriť bude na hospitalizáciách, špeciálnom zdravotnom materiáli, vyšetreniach a škrtať bude aj niektorých zmluvných partnerov. Najväčší balík opatrení je v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti, kde chce Všeobecná zdravotná poisťovňa v budúcom roku ušetriť až 114 miliónov eur. 

Ľudí sa to nedotkne

Škrtať bude pri platbách za výkony, lieky, aj niektoré vyšetrenia. Pri liekoch chce poisťovňa ušetriť centrálnym nákupom, ale posvieti si aj na ich predpisovanie. Do ozdravného plánu chce zapojiť aj samotných lekárov, ktorých naučí k receptom pristupovať ekonomicky. Takisto ráta s nižšími úhradami za CT a magnetickú rezonanciu a zmeny sa dotknú aj nákupov za špeciálny zdravotnícky materiál.

Riaditeľ poisťovne nepripúšťa, že by sa zlá kondícia poisťovne mala odraziť pri starostlivosti o pacienta. "Nechceme, aby sa to dotklo pacientov, takisto to nie je nasmerované ani proti lekárom a sestrám. Nosné činnosti sú u distribútorov," dodal Kočan. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy