Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Investor predstavil plán na rozvoj električkovej dopravy v Bratislave
Zdielať na

FOTO: Investor predstavil plán na rozvoj električkovej dopravy v Bratislave

BRATISLAVA / Súkromný investor predstavil magistrátu hlavného mesta plán na rozvoj električkovej dopravy. Nové trasy v širšej časti centra Bratislavy by významne ovplyvnili chod mesta a ľuďom či turistom zvýšili komfort cestovania bez čakania v zápche.

Sto tisíc nových pracovných miest, sto tisíc turistov denne a viac ako 17 tisíc nových voľných bytov si v hlavnom meste vyžaduje zmenu dopravy. "Realizáciou električkovej trate vo vetve Košická primárne zabezpečíme obsluhu MHD rozvíjajúcich sa území, ktoré ležia v dotyku s touto vetvou a sekundárne, ale nie menej dôležite, nastáva benefit na celomestskej úrovni. Pretože vzniká akýsi vonkajší mestský okruh koľajovej dopravy," uviedol projektant spoločnosti GFI Radoslav Grečmal.

"Vetva Košická je pokračovanie zo Starého mostu cez Pribinovu popod most Apollo paralelne s Košickou až na Miletičovu ulicu. A cez Miletičovu ulicu sa napája na radiál Ružinovská," dodal Grečmal.

Nový okruh navyše ponúka možnosť ďalšieho rozvoja mestských častí Bratislavy, kde električky nepremávajú. "Vetva prístav má trochu vyšší princíp. Tam nejde len o obsluhu rozvíjajúcich území. Tam ide o prepojenie prímestskej dopravy, v tomto prípade R7 s nosným systémom koľajovej dopravy v Bratislave," hovorí Grečmal.

Podľa projektanta je dôležité, aby tam kde končí R7, teda v okolí Prístavného mostu, kde ľudia po zaparkovaní na veľkokapacitných parkoviskách prestúpia na nosný mestský dopravný systém.

S realizáciou projektu by chceli začať v priebehu dvoch rokov. "V priebehu mesiaca bude vláda bude rozhodovať o tom, či štatút významnej investície projektu udelený bude alebo nebude," dodáva Grečmal.

​Náklady vo výške 60 miliónov eur hradí v plnej výške investor. "Považujeme za spoločenskú zodpovednosť ak staviame myslieť aj na dopravu. Nikto nám to nedal ako podmienku, o tejto investícii sme rozhodli sami," uviedol výkonný riaditeľ J&T Real Estate

Zmena štruktúry dopravy v hlavnom meste si vyžaduje nespočetné množstvo povolení, poslanci mestského zastupiteľstva sú prvými, ktorí udelia súhlas. "Hlavné mesto Bratislava komunikuje s vládou o investičnom zámere oboch developerov. Štatút významnej investície však vzhľadom na jej významný národohospodársky charakter schvaľuje vláda. Primátor súčasne požiadal developera, aby predstavil svoj zámer na najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva," uviedla hovorkyňa magistrátu hlavného mesta Zuzana Onufer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy