Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gašparovič: Zrušenie Mečiarových amnestií nebude jednoduché
Zdielať na

Gašparovič: Zrušenie Mečiarových amnestií nebude jednoduché

BRATISLAVA / Na štátnom pohrebe Michala Kováča hovorili prítomní nielen o tom, akým bol človekom či prezidentom, otvorili aj otázku zrušenia Mečiarových amnestií. Túto tému otvoril deň pred pohrebom poslanec Ján Budaj. Do parlamentu chce opäť predložiť návrh na ich zrušenie.

Kým súčasný premiér s médiami nehovoril, jeho predchodcovia v tom majú jasno. "To, čo sa dialo okolo únosu syna Michala Kováča a čo vtedy vyvádzala celkom evidentne tajná služba, treba vyšetriť," povedal bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. 

"Tlačíme pred sebou tento balvan, kým ho nevyriešime," povedala bývalá premiérka Iveta Radičová. Nástupca Michala Kováča Rudolf Schuster má v tom jasno. Zrušenie amnestií podporuje. Podľa neho by sa mali občania dozvedieť, ako to s únosom prezidentovho syna Michala Kováča ml. v skutočnosti bolo. ""Je škoda, že sa to doteraz nevyšetrilo," povedal bývalý prezident Rudolf Schuster. 

Tretí slovenský prezident Ivan Gašparovič je v tejto otázke zdržanlivý. Myslí si, že na ústavnom súde by to neprešlo. "Jednak je to otázka právna a ani prezident nemá právo autoremedúry, ale nebude to jednoduché. Ale keď to dávajú, musia o tom rozhodnúť poslanci," uviedol exprezident Ivan Gašparovič. 

​Kiska: Teraz je ten čas

Tejto témy sa priamo v Dóme svätého Martina počas zádušnej svätej omše dotkol súčasný prezident Andrej Kiska. Jeho slová vyznievali celkom jednoznačne. "Je pravdou, že zlo, s ktorým bojoval, sme politicky porazili. Ale ako spoločnosť sme sa s tým zlom nedokázali vyrovnať," povedal. 

Zašiel ešte ďalej. Podľa neho pocity hnevu, bezmocnosti či odhodlania postupne vyprchali. Ubehlo veľa rokov, krivdy nám však pripomenul práve odchod Michala Kováča a preto by sme sa s tým podľa neho mali konečne vyrovnať. 

Ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy