Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rozlúčili sme sa s prvým prezidentom Slovenska Michalom Kováčom (†86)
Zdielať na

Rozlúčili sme sa s prvým prezidentom Slovenska Michalom Kováčom (†86)

BRATISLAVA / Štátnym pohrebom sa dnes Slovensko rozlúčilo s prvým prezidentom po vzniku samostatného štátu v roku 1993 Michalom Kováčom, ktorý zomrel minulý týždeň na zlyhanie srdca. Obrad začal dopoludnia kondolenciou na Bratislavskom hrade, popoludní sa konala zádušná omša.

Na prvý štátny pohreb politika v novodobej histórii Slovenska pricestoval aj český prezident Miloš Zeman a jeho predchodca v úrade Václav Klaus. Česká delegácia ale dorazila s oneskorením až na záver kondolencie a rakve s pozostatkami slovenského prezidenta sa poklonila na hradnom nádvorí.

"Dôvodom bolo zlé počasie pri lete do Bratislavy," vysvetlil zdržanie Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Okrem zahraničných delegácií sa poslednej rozlúčky s Kováčom zúčastnili tiež poprední súčasní a bývalí slovenskí politici. Kondolencie sa odohrávali v Rytierskej sieni Bratislavského hradu, kde sa s Kováčom mohla už v stredu rozlúčiť verejnosť. Manželke Emílii robili spoločnosti synovia Michal s Jurajom a Kováčov nevlastný brať Dušan. 

​Štátna hymna

Po skončení kondolencie príslušníci čestnej stráže premiestnili rakvu na delovú lafetu ťahanú vojenským vozidlom. Smútočný sprievod sa potom presunul do neďalekého prezidentského paláca. Ulicu, ktorou prechádzal sprievod, lemovali vojaci aj verejnosť, v metropole sa na niekoľko minút rozozvučali zvony.


Počas ceremoniálu na nádvorí prezidentského paláca zaznela štátna hymna a z nábrežia rieky Dunaj delostrelecké salvy. Po skončení oficiálnej časti sa z davu ľudí, ktorí sa zhromaždili pri prezidentskom paláci, ozval potlesk.

Únos Michala Kováča ml.

Súčasný slovenský prezident Andrej Kiska v prejave počas zádušnej omše v Dóme svätého Martina povedal, že Kováč sa nezľakol zodpovednosti za smerovanie Slovenska.

"Aj vďaka slovám a činom Michala Kováča bolo politické zlo 90. rokov porazené. Aj vďaka jeho statočným rozhodnutiam, spôsobu, akým vykonával funkciu hlavy štátu, zostali dejiny samostatného Slovenska históriou slobodného a demokratického štátu, ktorý sa stal súčasťou zjednotenej Európy," povedal Kiska. Spomenul tiež únos Kováčovho syna Michala do zahraničia v roku 1995, z ktorého bola za vlády autoritatívneho premiéra Vladimíra Mečiara podozrivá Slovenská informačná služba.

Zrušenie amnestií

Kiska sa v prejave tiež nepriamo vyslovil za zrušenie amnestií, ktoré v roku 1998 udelil Mečiar a ktoré bránia vyšetreniu zavlečenia syna zosnulého exprezidenta do Rakúska. V minulosti návrhy na zrušenie amnestií v parlamente opakovane nepodporili poslanci Smeru-SD.

Kováčova rodina sa rozhodla uložiť pozostatky exprezidenta v rámci súkromného pohrebu na Ondrejskom cintoríne, kde je pochovaný napríklad herec Július Satinský.



Kováč, ktorého roky trápila Parkinsovova choroba, zomrel vo veku 86 rokov. Jeho funkčné obdobie v prezidentskom úrade v rokoch 1993 až 1998 poznačili spory s Mečiarom, ktorý pozvánku na poslednú rozlúčku s Kováčom nedostal. Pred rozdelením Československa bol Kováč posledným predsedom Federálneho zhromaždenia ČSFR.

Celú rozlúčku sme sledovali ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy