Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Politici pozor! Už môžete ísť do basy aj na 5 rokov
Zdielať na

Politici pozor! Už môžete ísť do basy aj na 5 rokov

Ministri, starostovia, primátori či iní verejní funkcionári - trestné kódexy už myslia aj na vás. Ak z vedomej nedbanlivosti spôsobíte nešťastie alebo finančné straty, väzenské prostredie si vyskúšate aj na 5 rokov. Zrýchliť by sa však mali aj konania na súdoch, ktoré sa pre neustále výmeny advokátov či nekonečné peenky predlžujú.

Vďaka novinkám by sa totiž konečne mohli obmedziť prípady, kedy sa primátor pustí do rekonštrukcie námestia, peniaze nemá a ani ich nezoženie. A dlhy narastajú. Optimisti dúfaj, že ministri zvážia zmluvy, pri ktorých vznikajú obrovské finančné škody a oni za to dnes nesú "len" politickú zodpovednosť. Hovoríme o vedomej nedbanlivosti...

Nakoľko si však riziko budú uvedomovať starostovia, ktorí mali problém absolvovať základnú školu? Trestné kódexy sa o slovo prihlásia aj počas volieb - mikrovlniek či povestných desaťeuroviek by mohlo takto ubudnúť... Za kupovanie hlasov totiž hrozia dva roky. Ak úplatok vezmete, hrozí rok.

Novinky by sa mohli dotknúť aj napríklad veľkých procesov. Súd nebude musieť odročiť pojednávanie, pretože si obvinený na pokračovanie narýchlo mení advokátov.

Pod drobnohľadom budú aj narýchlo vyrábané péenky.

Rok za mrežami môže stráviť ten, kto dlhodobo prenasleduje alebo obťažuje svoju obeť cez internet. Alebo za poškodzovanie kultúrnej pamiatky... A napokon dva väzenské roky hrozia aj za čiernu stavbu.

Koláž parlement a váha spravodlivosti

TV JOJ

Súvisiace články