Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Tatranskom národnom parku sa ťaží drevo aj na miestach, kde je to zakázané
Zdielať na

V Tatranskom národnom parku sa ťaží drevo aj na miestach, kde je to zakázané

TATRY / Prípad ťažby suchých smrekov v Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku nie je podľa iniciatívy "My sme les" jediný. Aktuálne sa podľa nej ťaží na viacerých miestach, v blízkosti Tatranskej Javoriny ide o tisíce metrov kubických dreva. Tie sú uskladnené pri osade Podspády.

"To je smiešna plocha, to je pár stromov," vyjadril sa Tomáš Taraba, minister životného prostredia. Skládka v Podspádoch, a na nej drevo dovezené z javorovej doliny. To už patrí kupcovi, ktorý ho od správy Tanap-u kúpil.

Na jednej strane je v Javorovej doline tabuľa s nápisom Národná prírodná rezervácia. A hneď za ňou ďalšia, ale už menšia skládka dreva, pre ktorú občianska iniciatíva "My sme les"podáva podnet na inšpekciu životného prostredia. "Táto ťažba bola schválená ešte za čias riaditeľa Majka, a pána ministra Budaja, čiže v intenciách tejto zmluvy sme spracovávali kalamitu," ozrejmil Ján Slivinský, vedúci ochranného obvodu Tatranská Javorina. 

Ťažilo sa kde nemalo

Enviroaktivisti tvrdia, že ide z veľkej časti o ťažbu, ktorá nijako nepomáha spomaľovať šírenie lykožrúta. A ťažilo sa podľa ich slov tam, kde nemalo. "Ťažilo sa jednak v piatom stupni ochrany a aj v porastoch, ktoré sú biotopom chráneného hlucháňa hôrneho. A my sme európskej komisii sľúbili, že v týchto biotopoch zasahovať nebudeme," uviedol Erik Baláž, ekologický aktivista. "Ja o tom nemám vedomosť. My máme zoznam porastov kde to môžeme ťažiť, takže všetko sa deje legálnym spôsobom," dodal Slivisnký.

"Žiadna iniciatíva My sme les nebude rozhodovať o tom, či vedenie TANAPu má právo chrániť zdravé stromy, nech dávajú podnety, nech to idu preskúmať," povedal Taraba. Minister aj naďalej trvá na tom, že všetky stromy poškodené lykožrútom zlikvidujú. "Suché stromy postihnuté lykožrútom pôjdu dole, všetky mimo ten najprísnejšej ochrannej zóny," dodal Taraba. "Teraz nás Európska komisia opäť zažaluje a tá pokuta je istá a bude astronomická," doplnil Michal Wiezik, ekológ a Europoslanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy