Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Zmeny v dopravných značeniach sa odkladajú. Mestá nemajú financie
Zdielať na

Zmeny v dopravných značeniach sa odkladajú. Mestá nemajú financie

BRATISLAVA / Novinky v dopravných značkách mali platiť už o mesiac, ale po tlaku samospráv dostali od rezortu vnútra červenú. Mestá a obce hovoria, že na novú vyhlášku neboli pripravené a že im chýbajú peniaze.

Ak by vodič chcel ísť na svoj vlastný pozemok a odbočiť doľava po novom by to cez plnú čiaru nemohol urobiť. "Aj na rôznych horských prechodoch budete mať plnú čiaru, nemôžete obísť cyklistu," uviedol Rastislav Polakovič, riaditeľ odboru Dopravnej polície PZ SR.

Aj tieto zmeny mali platiť od prvého apríla. "Vyhláška, ktorá mala prísť so zásadnými zmenami v rámci dopravného značenia, ktorá mala skomplikovať plynulosť a bezpečnosť premávky na cestách," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Samosprávy odklad vítajú. Hovoria, že na dopravné označenia nemali peniaze. "Veľké výdavky pre mestá a obce aj pre samosprávne kraje," informoval Jozef Božik, primátor mesta Partizánske a predseda ZMOS.

Križovatka by už neukončovala platnosť značky

Samosprávy by totiž museli inštalovať na niektorých miestach nové značky. Križovatka dnes automaticky ukončuje príkazové a zákazové značky, ako napríklad povolenú rýchlosť. To by od prvého apríla neplatilo a ukončenie by malo byť označené. "Napríklad 30 kilometrov za hodinu a ideme za križovatku, kde už môže byť 50. Dnes by tam musela byť tá značka," opísal Božik. 

V iných krajinách Európskej únie to ale funguje v niektorých prípadoch aj pre moderné samojazdiace autá. "Dnes aj cestná doprava má iné problémy ako to či budú autonómne autá," uviedol Šutaj Eštok. "Nejde len o samojazdiace autá, ale aj o tie, ktoré majú kontrolovať rýchlosť vodičov. Tieto autá majú kameru, ktoré poznajú dopravné značenie a keď vodič ide rýchlejšie na danom úseku, tak ho upozorňuje na rýchlosť," opísal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Vyhláška začne platiť v roku 2029

Dopravný analytik tak zmeny v označení víta, no s odkladom súhlasí. "Finančné náklady na projekty, zmenové konania a osadenie dopravných značiek nebol v tej vyhláške zarátané," dodal Drahovský. 

Vyhláška napokon začnú platiť až od roku 2029, čiže o päť rokov. Dovtedy má zmeny, ktoré mali platiť už o mesiac, riešiť pracovná skupina. "Aby sme sa lepšie pripravili a pripravili aj nové dopravné značenia, ktoré si vyžaduje doba," doplnil Božik. "Treba každý rok vyhodnocovať a konzultovať, čo majú robiť a čo už majú urobené, aby sme neboli o päť rokov zase v tej istej situácii," ozrejmil Drahovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy