Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podľa Roberta Fica v Paríži bola bojová atmosféra a nepadlo ani slovo o mieri
Zdielať na

Podľa Roberta Fica v Paríži bola bojová atmosféra a nepadlo ani slovo o mieri

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA/PARÍŽ / Pôjdu naozaj európski vojaci na Ukrajinu? Zdá sa, že situácia je dnes oveľa jasnejšia, než bola v pondelok. Jednoznačné NIE povedal po Slovensku aj šéf NATO, či nemecký kancelár, no aj slovenskí susedia. Francúzi zatiahli brzdu a vysvetľujú, že ak by svoje jednotky poslali - pomáhali by iba s technikou či odmínovaním.

​Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej sieti. "Ako sme dnes ráno v Bratislave na viacerých zasadnutiach predpokladali, v Paríži bola čisto bojová atmosféra podporujúca vojnu. Nepadlo ani slovo o mieri, čo ma osobne veľmi mrzí," citoval Fica tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Premiér pred odletom z Paríža uviedol, že stretnutie zorganizované francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom bolo diskrétne, preto sa nemôže vyjadriť k príspevkom jednotlivých účastníkov. "Môžem potvrdiť, že sú krajiny, ktoré sú pripravené poslať svojich vlastných vojakov na Ukrajinu, sú krajiny, ktoré hovoria, že nikdy, medzi ne patrí aj Slovensko, a sú krajiny, ktoré hovoria, že tento návrh treba zvážiť," povedal Fico.

Podľa vlastných slov vo svojom vystúpení na konferencii zopakoval základné pozície vlády SR. "Naša vláda je mierovo orientovaná, naša vláda odmieta pokračovanie vojny, nebudeme posielať zbrane na Ukrajinu, orientujeme sa len na civilné projekty, a čo je najpodstatnejšie, je zhoda vo vládnej koalícii, že nikdy nebudeme súhlasiť s tým, aby slovenskí vojak išiel na Ukrajinu do tejto vojny," doplnil.

Macronove vyjadrenia napokon korigoval francúzsky šéf diplomacie. Tvrdí, že v žiadnom prípade by nešlo o bojové jednotky, ale o pomoc s odmíňovaním či kybernetickou bezpečnosťou. Bývalý minister obrany pripomína, že na služobné cesty tam chodia aj naši vojaci. "Prídu, pozrú sa, ako fungujú Zuzany, čo treba zlepšiť," dodal Jaroslav Naď, bývalý minister obrany

To, že by svojich vojakov na Ukrajinu vyslala Severoatlantická aliancia poprel v pondelok 27. februára aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Nemecký kancelár Olaf Scholz hovorí, že tam nepôjdu ani žiadni európski vojaci.

​Robert Fico vo videu, ktoré uverejnil na sociálnej sieti počas letu do Prahy na summit premiérov krajín Vyšehradskej štvorky tvrdil, že Emmanuel Macron na stretnutí európskych lídrov v Paríži zo slovenskej opozície a liberálnych médií urobil hlupákov. Poznamenal, že Emmanuel Macron nepotvrdil ani nevyvrátil vysielanie vojakov na územie Ukrajiny. Macronovo vyhlásenie tak potvrdilo, že jeho rozhodnutie zvolať Bezpečnostnú radu SR a stretnutie členov vlády bolo vzhľadom na závažnosť situácie opodstatnené. Kritizoval opozíciu a niektoré médiá, ktoré podľa neho tvrdili, že si zvažovanie niektorých štátov vyslať svojich vojakov na Ukrajinu vymyslel. "Behal mi mráz po chrbte, keď som počúval tie militantné reči," vyhlásil.

Celé video si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy