Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Príslušník letectva, ktorý sa zapálil pred izraelskou ambasádou v USA, zomrel
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Príslušník letectva, ktorý sa zapálil pred izraelskou ambasádou v USA, zomrel

GAZA / Egypt spolu s Katarom budú hostiť dve kolá nových rokovaní, ktorých cieľom je ďalšie prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas. Okrem toho však bude kľúčová aj výmena palestínskych zajatcov za izraelských rukojemníkov. Nová dohoda má mať už základné kontúry, no jej detaily sú stále predmetom rokovaní. Medzičasom titulky zahraničných médií zaplnil príslušník amerických vzdušných síl, ktorý sa s výkrikom Sloboda pre Palestínu podpálil pred izraelskou ambasádou vo Washingtone. Muž v uniforme svoj čin vysielal na sociálnu sieť. Pilota po uhasení previezli do nemocnice, tam však svojim zraneniam podľahol.

​Príslušník letectva, ktorý sa zapálil pred izraelskou ambasádou v USA, zomrel

Príslušník amerického letectva, ktorý sa na protest proti vojne v Pásme Gazy v nedeľu 25. februára pred veľvyslanectvom Izraela vo Washingtone pokúsil upáliť, zomrel. Podľa agentúry AP to oznámila washingtonská polícia. Mŕtveho identifikovala ako 25-ročného Aaarona Bushnella z texaského San Antonia.

Incident, ktorý sa odohral okolo 13.00 hodine miestneho času (19.00 h SEČ), nakrúcal a naživo prenášal na platforme Twitch. "Už sa nebudem podieľať na genocíde," uviedol na videu, v ktorom sa identifikoval ako príslušník amerického letectva. "Chystám sa k extrémnemu protestu," dodal, načo sa polial čírou tekutinou, zapálil a kričal "slobodná Palestína", kým sa zrútil na zem. Strážcom zákona sa muža podarilo asi po minúte uhasiť a s ťažkými popáleninami bol prevezený do nemocnice, kde však neskôr zraneniam podľahol.

Palestínsky premiér Ištajja podal prezidentovi Abbásovi demisiu vlády

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja v pondelok 26. februára predsedovi palestínskej samosprávy na okupovanom Západnom brehu Jordánu Mahmúdu Abbásovi podal demisiu svojej vlády. Ištajja to oznámil na tlačovej konferencii. Podľa agentúry AP zostáva otázkou, či Abbás premiérovu rezignáciu prijme, krok by však mohol otvoriť cestu k Spojeným štátom presadzovanej reforme palestínskej samosprávy. Ištajja stál od svojho vymenovania v marci 2019 na čele 18. vlády palestínskej samosprávy.

"Demisiu vlády som prezidentovi predložil 20. februára a dnes ju podávam písomne," uviedol Ištajja v Ramalláhu a dodal, že rozhodnutie bolo prijaté "vzhľadom na vývoj udalostí spojených s agresiou proti Pásmu Gazy".

Podľa spravodajského webu televízie Al-Džazíra Ištajja svoju rezignáciu tiež zdôvodnil "bezprecedentnou eskaláciou" násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme a "vojnou, genocídou a hladovaním v Pásme Gazy". Dodal, že existujú "snahy urobiť z palestínskej samosprávy správny a bezpečnostný orgán bez politického vplyvu". Je podľa neho tiež potrebné dosiahnuť široký konsenzus ohľadom politického usporiadania po skončení vojny v Pásme Gazy. Ďalšia fáza podľa Ištajja bude "vyžadovať nové vládne a politické usporiadanie, ktoré zohľadní vznikajúcu realitu v Pásme Gazy, rozhovory o národnej jednote a naliehavú potrebu medzipalestínskeho konsenzu".

​Izraelská armáda uviedla, že v meste Gaza zabila vyše 30 ozbrojencov Hamasu

Izraelskí vojaci za uplynulý deň zabili viac ako 30 ozbrojencov z teroristického hnutia Hamas vo štvrti Zajtún v meste Gaza na severe tohto palestínskeho územia. V dnešnom hlásení o vývoji invázie do Pásma Gazy to podľa agentúry Reuters uviedla izraelská armáda. Úrady v Pásme Gazy, ktoré kontroluje hnutie Hamas, dnes uviedli, že v súvislosti s izraelskými údermi zomrelo od októbra 29 782 ľudí.

Portál denníka The Times of Israel píše, že v Zajtúne armáda okrem iného podnikla letecký útok na budovu, kde sa nachádzal ostreľovač Hamasu. Armáda tiež informovala, že vyše desať bojovníkov Hamasu zlikvidovala v strednej časti Pásma Gazy a ďalší na juhu v meste Chán Júnis.

Ľudia protestovali pred izraelským súdom proti výnimkám z vojenskej služby

Stovky ľudí v pondelok 26. februára pred izraelským najvyšším súdom protestovali proti výnimkám z povinnej vojenskej služby, ktoré majú študenti náboženských škôl ješiv. Súd začal prejednávať návrhy na to, aby tieto výnimky z povinnej služby v armáde zanikli, píše agentúra AP. Služba v armáde je v Izraeli povinná pre mužov a ženy a kvôli konfliktu v Pásme Gazy armáda uviedla, že zvažuje predĺženie jej trvania.

Návrhy na zrušenie výnimiek z povinnej vojenskej služby, ktoré majú študenti náboženských škôl ješiv, podporili aj viacerí bývalí vysokí dôstojníci a generáli. Dnes proti výnimkám demonštrovali pred najvyšším súdom stovky ľudí, ktorí ich považujú za nespravodlivé. Vyzývali na nastavenie rovnosti ohľadom služby v armáde.

Izrael prvýkrát od októbra udrel na Hizballáh severne od Bejrútu, píše AFP

Izrael v pondelok 26. februára udrel na libanonské proiránske hnutie Hizballáh pri meste Baalbek severne od Bejrútu. Podľa agentúry AFP je to prvýkrát od začiatku súčasného konfliktu s palestínskym hnutím Hamas, čo Izrael podnikol údery na Hizballáh mimo oblasti na juhu Libanonu. Podľa bezpečnostných zdrojov pri útoku zomreli dvaja príslušníci Hizballáhu. Šiitské hnutie predtým uviedlo, že zostrelilo izraelský bezpilotný stroj. Po útoku oznámilo, že v odvete podniklo rozsiahly raketový útok na oblasť okupovaných Golanských výšin.

Nemenované zdroje povedali agentúram AFP a Reuters, že izraelské letectvo útočilo v meste Baalbek a okolí. Oblasť, ktorá sa nachádza severovýchodne od Bejrútu pri sýrskych hraniciach, patrí medzi bašty Hizballáhu. Agentúra Reuters sa od svojich zdrojov tiež dozvedela, že pri úderoch zomreli najmenej dvaja členovia šiitského hnutia, ktorému sa dostáva podpory od Iránu.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že uskutočnila údery hlboko vo vnútrozemí Libanonu. Neskôr doplnila, že údery podnikla v údolí Bikáa v reakcii na zničenie svojho bezpilotného lietadla Hizballáhom dnes ráno. Armáda dodala, že bude pokračovať vo svojich operáciách, aby ochránila Izrael pred hrozbou Hizballáhu, "a to vrátane leteckých operácií nad libanonským územím".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy