Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pri páde lavíny v Kirgizsku zahynul Slovák a traja Česi
Zdielať na

Pri páde lavíny v Kirgizsku zahynul Slovák a traja Česi

KIRGIZSKO / Na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja Česi a Slovák po zosuve lavíny. Slovenské ministerstvo zahraničia informovalo, že slovenská diplomacia bola informovaná o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku. Z dôvodu ochrany osobných údajov a absencie súhlasu dotknutých osôb sa nebude viac k prípadu aktuálne vyjadrovať. Veľvyslanectvo v Astane prípad intenzívne sleduje a v rámci svojich kompetencií poskytuje potrebnú asistenciu.

Informáciu o úmrtí českých občanov potvrdil Mariana Wernerová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničia. "Môžeme potvrdiť, že na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. Naši diplomati v Astane sú v kontakte s miestnymi úradmi a cestovnou kanceláriou," uviedla Wernerová.

K nešťastiu došlo na severovýchode Kirgizska blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou. Lavína sa spustila v nedeľu ráno, keď sa tam lyžovalo viacero turistov vrátane Čechov a Slovákov. Blízko obce Žyrgalan sa tam nachádzala skupina lyžiarov a snowboardistov. Podľa cestovnej kancelárie boli pod vedením dvoch miestnych profesionálnych horských vodcov.

Pomôcť môže lavínový airbag

Všetci členovia výpravy mali mať so sebou aj nevyhnutné lavínové vybavenie. Žiaľ, menšia lavína na kopci strhla väčšiu a zasypala 14 ľudí. Aj napriek resuscitácii 4 členovia zo skupiny neprežili - medzi nimi je aj jeden Slovák."MZVaEV samozrejme eviduje úmrtie tohto občana, s rodinou je v úzkom kontakte. MZVaEV nie je opravnené poskytovať ďalšie informácie a to vzhľadom na ochranu osobných údajov a absenciu súhlasu najbližších príbuzných zosnulého," uviedla hovorkyňa MZVaEV Beatrice Szaboová.

Podľa horských záchranárov 100 % ochrana pred lavínou v horách neexistuje. "Jediný nástroj, ktorý môže čiastočne pomôcť, je lavínový airbag," opísal horský vodca a záchranár Jozef Janiga. 

Podobný prípad sa stal aj začiatkom februára, kedy v tamojšej oblasti zahynul francúzsky turista. Kirgizsko totiž prednedávnom podporilo zrušením niektorých vízových obmedzení cestovný ruch, čím vytvára u ľudí záujem o zimné športy. Miestne pohorie presahuje výšku 7-tisíc metrov nad morom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy