Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Drucker chce zakázať mobilné telefóny na základných školách
Zdielať na

Drucker chce zakázať mobilné telefóny na základných školách

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva aj na základe analýz a odporúčaní odborníkov pripravuje vyhlášku, ktorá znova zakáže používanie mobilov na prvom stupni základných škôl. Odporúčania pre druhý stupeň sa zatiaľ pripravujú. Aké budú mať podmienky a či bude používanie mobilu regulované aj u druhostupniarov bude jasné už koncom marca.

"Smerujeme k tomu, že chceme opätovne zaviesť zákaz používania mobilných telefónov na prvom stupni. Je tu zriadená skupina zhruba 20 odborníkov, akademikov z externého prostredia, ktorí sú aj odborníci v oblasti digitálnych technológií," uviedol šéf rezortu Tomáš Drucker.

Mobil často používajú k šikane

Pokiaľ ide o druhý stupeň, odborníci o tom diskutujú. Ak v ich prípade aj ostane školám voľnosť, poskytnú minimálne návody či argumenty. Ministerstvo má pritom dáta, že masívnejšie používanie digitálnych technológií celkovo znižuje koncentráciu u detí. Mnohí učitelia volali potom, aby im štát dal páky, ktorým môžu argumentovať aj pred rodičmi. Dôvody, pre ktoré mnohé školy obmedzili mobily v školskom poriadku boli aj tieto. "Zosmiešňujú spolužiakov, nahrávajú nevhodné videá, upravujú obrázky," priblížila Erika Drgoňová, riaditeľka ZŠ Ostredková v Bratislave.

U tretiakov na škole, ktorá si používanie mobil upravila v školskom poriadku. Rodičia ho akceptujú, mobil nemal nikto z nich. Ale zavolať po škole domov by uvítali. Šiestaci na rovnakej škole telefóny majú, ale rešpektujú, že ak učiteľ nerozhodne inak, mobily sú vypnuté. Obmedzenie mobilov pomôže aj eliminovať kyberšikanu, ale len čiastočne. "Ten mobil majú neustále v ruke a chodia na sociálne siete tak to dobré nie je, ale keď aj ja potrebujem, aby si niečo vyhladali tak je to pozitívne. Mobil je dobrý sluha ale zlý pán," dodal Michal Hlatký, učiteľ ZŠ Ostredková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy