Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Členov rybárskej stráže prekvapili zistenia po kontrole rybárov na Zemplínskej šírave
Zdielať na

Členov rybárskej stráže prekvapili zistenia po kontrole rybárov na Zemplínskej šírave

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Na zemplínskej šírave prichytila rybárska stráž dvoch mužov, ktorí úplne odignorovali pravidlá rybolovu. Prehnali to s počtom udíc a navyše si privlastnili rybu, aj keď ide o revír s režimom chyť a pusť. Ich počínanie neostalo bez následkov. Enviropolicajti už prípad vyšetrujú ako trestný čin pytliactva.

Dvojica mužov chytala ryby v katastri obce Zalužice. Prekvapila ich pri tom rybárska stráž, ktorá sa ich rozhodla skontrolovať. "Pri kontrole rybárskeho práva bolo zistené, že obidvaja rybári lovili na tri udice," uviedol vedúci rybárskej stráže na Zemplínskej Šírave Jaroslav Petrík. Kontrola odhalila ešte ďalšie pochybenia. Dopustil sa ich jeden z dvojice mužov. "Dve palice mal nahodené na nástrahovú rybku a ešte k tomu mal privlastnenú rybku šťuku severnú o dĺžke 68 centimetrov, ktorá je v tejto dobe zákonom hájená," konštatoval Petrík. 

"Keďže svojím konaním naplnili všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu pytliactvo, prípad si prevzal vyšetrovateľ enviropolície z oddelenia Košice, odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality," informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR Denisa Bárdyová. Zemplínska šírava je už niekoľko rokov revír s režimom chyť a pusť, čo znamená, že ulovené ryby sa musia pustiť späť do vody. Niektorí rybári toto pravidlo ignorujú a úlovky si berú so sebou. "Každý rybár, ktorý si zakúpi povolenie na rybolov, dostane k tomu aj rybársky poriadok, kde je napísané čo môže a čo nemôže," reagoval člen rybárskej stráže Michal Čukat. Rybárska stráž je pri kontrolách nekompromisná. Vždy je preto lepšie dodržať zákon, ako mať neskôr opletačky s políciou. "My chodíme na kontroly tak, že vždy prekvapíme. Nehlásime sa vopred," konštatoval Čukat. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy