Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Konflikt na blízkom východe: Na juhu Izraela strieľali na autobusovú zastávku, zahynuli dvaja ľudia
Zdielať na

Konflikt na blízkom východe: Na juhu Izraela strieľali na autobusovú zastávku, zahynuli dvaja ľudia

Zdroj: TASR

GAZA / Izraelská operácia v meste Rafah na juhu pásma Gazy by bola bodom zvratu v konflikte. Vyhlásil to dnes francúzsky prezident Macron. Dodal, že takýto krok by mohol viesť k humanitárnej katastrofe, aká nemá obdoby. Egypt podľa agentúry Reuters pripravuje priestor pri hraniciach s pásmom Gazy, kam by v prípade potreby umiestnil hromadne utekajúcich Palestínčanov. Káhira tieto správy popiera. Na juhu Izraela dnes došlo k ďalšiemu útoku. Pri streľbe na autobusovú zastávku zahynuli dvaja ľudia a štyria ďalší sa zranili. Útočníka vojaci zneškodnili.

​Hamas: V nemocnici, ktorú prehľadávajú izraelské sily, zomreli štyria pacienti

Hamas podľa Izraela využíval túto nemocnicu v meste Chán Júnis pre svoje teroristické operácie. Izraelská armáda prisľúbila, že urobí všetko pre to, aby Násirova nemocnica mohla aj naďalej fungovať, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Generátory tohto zdravotníckeho komplexu sa zastavili a dodávky elektriny boli prerušené," uviedlo ministerstvo v Gaze.

Už predtým vyjadrilo obavy o ďalších šiestich pacientov hospitalizovaných na jednotke intenzívnej starostlivosti a troch detí na novorodeneckom oddelení Násirovej nemocnice - jednom z mála zdravotníckych zariadení, ktoré v Pásme Gazy ešte fungujú. "Považujeme izraelskú okupáciu za zodpovednú za životy pacientov a personálu vzhľadom na to, že komplex je teraz pod jej úplnou kontrolou," cituje AFP vyhlásenie ministerstva.

Izraelská armáda oznámila, že jej jednotky vo štvrtok vstúpili do Násirovej nemocnice. Operácia bola spustená na základe "dôveryhodných informácií", že militantné hnutie Hamas tam zadržiavalo izraelských rukojemníkov a že v súčasnosti tam môžu byť ešte ukryté telá niektorých z nich. Hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari pripomenul, že už pri predchádzajúcich zásahoch v nemocniciach Šifá, Amal, v Rantísího nemocnici a v mnohých ďalších zdravotníckych zariadeniach v Gaze "sa preukázalo, že Hamas ich systematicky využíva ako centrá terorizmu". 

​Izrael: V nemocnici v Gaze zaistili zbrane aj podozrivých z októbrového útoku

Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v Gaze predtým informovalo o štyroch pacientoch Násirovej nemocnice, ktorí zahynuli v dôsledku zastavenia dodávok kyslíka spôsobeného výpadkom elektriny. V posledných dňoch prebiehajú v okolí nemocnice - jedného z posledných fungujúcich zdravotníckych zariadení v palestínskej enkláve - intenzívne boje.

Libanon: Pri izraelských náletoch zahynuli piati militanti

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA informovala, že izraelské bojové lietadlá zasiahli päť obcí na juhu Libanonu. Hnutie Amal následne uviedlo, že útok na dom v obci Kantara pripravil o život troch jej členov. Hizballáh zároveň hlásil zabitie dvoch svojich militantov.

Pri stredajších izraelských náletoch na juhu Libanonu zahynulo desať civilistov a päť militantov Hizaballáhu vrátane jej veliteľa. Ide o najviac civilných obetí pri jednom zásahu Izraela v Libanone od októbra, keď sa tieto cezhraničné prestrelky medzi Izraelom a Hizballáhom začali.

​USA: Biden varoval Netanjahua pred vpádom do Rafahu bez plánu pre civilistov

"Prezident zopakoval svoj postoj, že vojenská operácia by nemala pokračovať bez vierohodného a uskutočniteľného plánu zaistenia bezpečnosti a podpory pre civilistov v Rafahu," uviedol v súvislosti s telefonátom medzi Bidenom a Netanjahuom Biely dom. Izrael sa v súčasnosti pripravuje na vpád do Rafahu, mesta na juhu Pásma Gazy na uzavretej hranici s Egyptom, kde je uviaznutých vyše milión vysídlených Palestínčanov. Izraelská armáda tam v pondelok ráno uskutočnila nálet, pri ktorom oslobodila dvoch rukojemníkov a zabila približne 100 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy