Jasno
11°
Bratislava
Lietame častejšie ako pred pandémiou. Letiská pridávajú ďalšie destinácie
Zdielať na

Lietame častejšie ako pred pandémiou. Letiská pridávajú ďalšie destinácie

BRATISLAVA / Ešte nikdy neletelo z Košíc toľko cestujúcich ako v minulom roku. Z metropoly východu sa už lieta aj do švajčiarskeho Zürichu a chorvátskeho Zadaru. Nárast pasažierov zaznamenala tiež Bratislava, kde môžu pristávať aj väčšie lietadlá ako na iných slovenských letiskách.

Rok 2023 dokázal, že ľudia radi cestujú. Bratislavské letisko medziročne zaznamenalo takmer 30 % nárast a to košické sa ocitlo v rekordných číslach.

"Našimi bránami prešlo vyše 625 tisíc, čo je o 15 % viac ako v roku 2022 a o 12 % ako v predpandemickom roku 2019," uviedol manažér pre rozvoj obchodu košického letiska Juraj Toth. "Letisko vybavovalo za rok 2023 viac ako 1,8 milióna cestujúcich na odletoch aj príletoch," informovala hovorkyňa Letiska Milana Rastislava Štefánika Veronika Tóthová. 

Zhruba dve tretiny letov pritom v oboch letoviskách tvorili pravidelné lety a zvyšnú tretinu charterove linky do dovolenkových destinácií. "V rámci pravidelnej dopravy je mimoriadne obľúbený aj počas zimného obdobia Londýn, Miláno, Skopje, Dublin a Malta," informovala hovorkyňa Veronika Tóthová. "Najžiadanejšou pravidelnou linkou z letiska Košice bolo v roku 2023 letisko Viedeň, nasledované londýnskými letiskami Lutonom a Stanstedom," konštatoval manažér Juraj Toth.

V rámci charterovej dopravy obe letoviská ponúkajú pestré lokality. "Najobľúbenejšou destináciou bola turecká Antalya, nasledovaná cyperskou Larnakou a egyptskou Hurghadou," reagoval Juraj Toth. Z hlavného mesta sa dostanete aj na Kubu, do Vietnamu či do Dominikánskej republiky. Čo je pre letisko historická udalosť, pretože do začiatku minulého roka nemali takéto širokotrupé lietadla povolenie na letisku pristávať, ak im nebola udelená výnimka.

Aj popradské letisko zaznamenalo nárast cestujúcich. "A to v počte o 16 000 viac ako tomu bolo v roku 2022 s celkovým počtom 72 000 odbavených cestujúcich," spresnil riaditeľ obchodno-prevádzkového úseku letiska v Poprade Michal Staňa. Novou destináciou pre cestujúcich bude Tunisko a pripravený je aj väčší počet charterových letov do Turecka, v súčasnosti najobľúbenejšej destinácie Slovákov. "Hneď v závese je Grécko a grécke ostrovy, pretože práve Grécko má širokú ponuku hotelov v rámci pevniny či jednotlivých ostrovov," informoval prezident Slovenskej asociácie cestovných agentúrnych kancelárii Roman Berkes. Košičania si zalietajú od nového roku aj do švajčiarskeho Zürichu či chorvatského Zadaru. Celosvetovo najrušnejším dňom v oblasti lietania za minulý rok bol 11. august, kedy letelo vyše 18,5 milióna cestujúcich. Naopak najpokojnejším dňom bol 21. január, kedy letecké služby využilo ani nie 14 miliónov pasažierov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy