Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
EXKLUZÍVNE: Renáta, obžalovaná zo zločinov súvisiacich s terorizmom, je slobodná. Najvyšší súd potvrdil jej prepustenie
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Renáta, obžalovaná zo zločinov súvisiacich s terorizmom, je slobodná. Najvyšší súd potvrdil jej prepustenie

BRATISLAVA / Slovenka Renáta D. ktorú začiatkom minulého roka repatriovali z Iraku aj s deťmi z najnebezpečnejších táborov v Sýrii, je podľa informácií TV JOJ na slobode. Najvyšší sud potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý ju prepustil z výkonu väzby na slobodu pre neexistenciu dôvodov väzobného stíhania. Aktuálne je už mimo banskobystrickej väznice.

Na procese pred ŠTS zo záveru minulého roka žalujúci prokurátor pohorel s obžalobou. Žiadne zločiny súvisiace s terorizmom podľa sudcov Renáta nespáchala a za jediné porušenie zákona súd uznáva prečin ohrozenia mravnej výchovy detí.

​Rozsudok tak priamo kontrastuje aj s výrokom vtedajšieho prezidenta polície Štefana Hamrana, ktorý sa po repatriácii tejto rodiny na SR vyjadril, že polícia nebola “nadšená” z toho, že Slovensko muselo rodinu priviesť z nebezpečnej oblasti späť domov.

Obavy súd nenašiel v žiadnych dôkazoch následnej obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorú na Renátu D. podal prokurátor Peter Kysel.

Ten aj po vynesení diametrálne odlišného rozsudku trestu, aký pre obžalovanú žiadal, stále trval na jej väzobnom stíhaní z obavy, že utečie za rodinou do zahraničia. Takéto hrozby ani podľa Najvyššieho súdu u Renáty nehrozia.

Prípadu Slovenky Renáty, ktorú obžalovali z podporovania teroristickej skupiny, sa venuje reportér Rasťo Striško. Viac sa dozviete v dokumente Útek Slovenky z ISIL: Exkluzívny dokument na JOJ 24.

​Renáta v rokoch 2015 - 2016 odišla za svojim manželom aj s deťmi do Sýrie do okupovaných oblastí Islamským štátom. Jej manžel sa stal emirom teroristickej organizácie a vykonával prácu zubára. Následne aj s deťmi matka utekala pred vojnou spať do Turecka. Na ceste ich zadrzali Kurdske oslobodzovacie
jednotky a v zadržiavacich táboroch prežili 4,5 roka.

Po minuloročnej repatriácii ju na bratislavskom letisku zatkla NAKA a prokuratúra ju obžalovala zo zločinov súvisiacich s podporovaním teroristickej organizácie. Matka tak prežila 11 mesiacov vo väzbe. ŠTS pri súdnom procese s obžalovanou nakoniec v závere roku 2023 vyniesol rozsudok, podľa ktorého Reneta žiadne zločiny terorizmu nespáchala tak ako tvrdí špeciálna prokuratúra a NAKA. Renátu súd odsúdil len podmienečne za ohrozenie mravnej výchovy svojich deti tým, že s nimi vycestovala do oblasti, v ktorej následne vypukol vojnový konflikt.

Dozorový prokurátor s rozsudkom nesúhlasí a podal odvolanie. Rozsudok je tak neprávoplatný a aktuálne je na sťažnostnom súde, ktorým je Najvyšší súd SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy