Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prežili nútené pracovné tábory, no odškodnenia sa nedočkali. Medaily prišli za nich prevziať vdovy
Zdielať na

Prežili nútené pracovné tábory, no odškodnenia sa nedočkali. Medaily prišli za nich prevziať vdovy

PREŠOV / Chceli ich umlčať a potrestať ťažkou prácou, trpeli hladom i rôznymi chorobami. Aj takéto sú spomienky tých, ktorí prežili takzvané PTP - teda tábory minulého režimu. Do nútených pracovných táborov sa dostali aj takí, ktorí sa ničoho nedopustili. Stačilo, že dostali negatívny posudok obce, v ktorej žili. Politicky nespoľahlivých ľudí bývalého režimu ocenili medailami. No nikdy sa nedočkali adekvátneho odškodnenia. Medaily za nich prišli prevziať vdovy.

​Vznikli po vojne a dostali názov Pomocné technické prápory. V skutočnosti to ale boli vojenské tábory nútených prác. "Študoval teológiu a tak ho zobrali," hovorí Klára Ivanková, vdova po PTP-ákovi. "Keď ho zobrali, boli sme manželia dva dni," spomína si Emília Dupkalová, 91-ročná vdova po PTP-ákovi. 

Niektorí v nich strávili aj roky. Slovákov posielali do Česka, Čechov na Slovensko - čo najďalej od ich rodín. "Väčšinou boli v tých baniach v Česku, na Ostravsku, v Jáchymovsku a podobne. Potom to boli práce pri klčovaní lesov," priblížil Peter Sandter, predseda Konfederácie politických väzňov. "Nie všetci chlapci, ktorí narukovali do týchto táborov, boli fyzicky zdatní, takže mnohí z nich tam aj zahynuli," doplnil prof. Peter Švorc, historik Prešovskej univerzity.

Prešovský viceprimátor Peter Krajňák napísal publikáciu o príbehu politického väzňa. Kniha sa volá S rukami nad hlavou. Taký bol jeden z trestov, keď niekoho nechali takto stáť v zime aj celú noc po vyfáraní z bane. "Mnohí museli byť vonku aj v mrazivom počasí alebo vo veľmi chatrných prístreškoch. To, že prežili, bolo len o tom, že mali lepšiu fyzickú kondíciu. Nie každému sa to ale podarilo," priblížil Peter Krajňák, autor publikácie.

V táboroch nútených prác skončili desaťtisíce prenasledovaných ľudí. Väčšina z nich sa žiadnej adekvátnej satisfakcie nedožila. Aktuálne žije už len niečo cez 50 z nich. Aj tí, čo sa dožili svojich dôchodkov, však často živorili. Na rozdiel od tých, ktorí ich prenasledovali. V stredu 22. novembra si okrem vdov mal prísť po medailu aj jeden z tých, ktorí celý život čakal na odškodnenie. Bohužiaľ ale náhle zomrel, a tak v deň, keď mal prevziať medailu, ho pochovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy