Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zmätky v digitálnom projekte. Mnohým rodičom žiadosť o príspevok zamietli
Zdielať na

Zmätky v digitálnom projekte. Mnohým rodičom žiadosť o príspevok zamietli

BRATISLAVA / Tisícky žiakov základných a stredných škôl už majú doma počítač, na ktorý im prispel aj štát. Sklamaní však ostali mnohí rodičia, ktorých deti v národnom projekte napokon neuspeli. Navyše na rozhodnutie vraj čakali aj niekoľko mesiacov. Nový minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie teraz čaká na vyhodnotenie projektu.

​Adresná pomoc pre deti z domácností s nízkym príjmom či pre prvákov stredných škôl. Vďaka projektu ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie mohli rodičia detí požiadať o príspevok na počítač za 350 eur. Registráciu spustili začiatkom roka. "Obdržali sme vyše 160 tisíc registrácii," informoval Mário Lelovský, predseda Digitálnej koalície. Príspevok mohlo získať vyše 150 tisíc žiakov základných a stredných škôl.

Aktuálne je už registrácia uzatvorená a úrady ukončili aj overovanie toho, kto má na nárok na príspevok v hodnote 350 eur. Mnohí rodičia ale hovoria, že na spätnú väzbu - SMS správu - čakali aj niekoľko mesiacov. "Ja som sa registrovala niekedy v marci. Tieto notebooky som chcela využiť pre dcéru a syna. Ja som na túto SMS čakala doteraz, do novembra," opísala svoju skúsenosť Júlia, matka dvoch detí.

​Overovanie domácností je vraj ale administratívne náročné. "Overovanie v pozadí, ktoré robili úradníci, ktorí museli overiť, či projekt spĺňa náležitosti - to bolo veľmi prácne," priblížila poslankyňa NR SR Veronika Remišová. Niektorí rodičia preto po mesiacoch čakania na SMS požiadali o opätovné zaslanie kódu. "Ja som si najprv overovala cez tú stránku, či mám nárok alebo nie. Keďže mi na tej stránke vyhodilo, že nárok mám, tak som požiadala o opätovné zaslanie kódu," uviedla Júlia.

Dlho sa ale tešiť nemohli. Kód, na základe ktorého by si uplatnili príspevok, síce prišiel a mohli sa tak vybrať do predajne, podstatná ale bola SMS o rozhodnutí. Po pár dňoch im prišla správa o zamietnutí. "Ak niekto dostal zamietavú SMS a znova požiadal o kód, aktivoval sa systém a nemá nárok, tak znovu dostal zamietavú SMS," vysvetlil Lelovský. "Nebolo to tak urobené, žeby ten, kto dostal ten kód, ho neskôr nemohol poslať inému. To znamená, že nebolo zaistené, že je to jedinečný kód. Tieto kódy sa začali zdieľať na internete. Z môjho pohľadu to nebolo vôbec dotiahnuté," uviedol Ondrej Macko, odborník na informačné technológie.

Neúspešným uchádzačom tak nezostáva nič iné len dúfať, že projekt bude pokračovať aj v budúcom roku. "Ja ako slobodná matka samoživiteľka som nárok nemala. Uvítala by som, keby to bolo v budúcom roku," doplnila Júlia. "Treba si dopredu v teréne zistiť, čo sa môže stať, aby sa nám nestalo, že z jednej dobrej myšlienky príde pomerne veľa negatívnych spätných väzieb. Čakáme na vyhodnotenie Digitálnej koalície," priblížil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. Žiadatelia by si mali príspevok v predajni uplatniť čím skôr. Platiť bude len do konca novembra. 

Súvisiace články