Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Psy žili v katastrofálnych podmienkach. Hrôza čakala enviropolicajtov na záhrade domu
Zdielať na

Psy žili v katastrofálnych podmienkach. Hrôza čakala enviropolicajtov na záhrade domu

KLEŇANY (OKR. VEĽKÝ KRTÍŠ) / Šok zažili veterinári, ktorí išli preveriť podnet na nelegálneho množiteľa psov. Okrem smradu a špiny našli aj desiatky zvierat v katastrofálnom stave. Bratislavčanke hrozí až 5-ročné väzenie. Zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov a citlivejšie povahy.

Bol to pohľad na zaplakanie. V dome v obci Kleňany, ktorý mala žena v prenájme, našli veterinári 65 psíkov v zúboženom stave. Väčšinou išlo o yorkshirské teriéry. Dospelé psy aj šteniatka boli vychudnuté, podvyživené a choré.

"Až 80 percent z celkového počtu jedincov trpelo chronickými hnačkami s prímesou krvi," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Žili v stiesnených podmienkach, nedostávali pravidelne stravu ani vodu, množili sa medzi sebou. Na dvore našli veterinári aj 15 uhynutých psíkov zabalených v igelitke. Všetky zvieratá okamžite odobrali. Už ju obvinili.

"Vyšetrovateľ enviropolície vzniesol obvinenie voči 51-ročnej žene z Bratislavy pre trestný čin zanedbania starostlivosti o zviera v súbehu s trestným činom šírenia nákazlivej choroby zvierat a rastlín," uviedla hovorkyňa. Je síce možné, že nelegálni chovatelia ponúkajú zvieratá za oveľa nižšiu cenu, no odborník dôrazne varuje pred takouto kúpou. "Pes nie je čipovaný, pôvod psa je absolútne tým činom neznámy. Tí to potom zatajujú, či je pes vakcinovaný, alebo nie je. Je to bez dokladov, čiže riziká sú ohromné," avizoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Rimavskej Sobote Rudolf Smriga.

Keďže ide o neregistrovaných chovateľov, znamená to žiadnu kontrolu zo strany veterinárnej správy. Riziko, že zviera bude choré, je veľké. "Nedajbože, že kupujúci má doma ďalších psíkov, tak si vlastne roznesie či psinku, či parvovirózu alebo nejaké iné ochorenie," dodal Rudolf Smriga. To, či je chovateľ registrovaný, viete zistiť napríklad na veterinárnej správe. Alebo si vyžiadajte očkovací preukaz a skontrolujte si, či sú tam všetky náležitosti. "Väčšinou takýto predávajúci to robia tak, že chýba tam pečiatka veterinárneho lekára," povedal Smriga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy