Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smrad, špina, výkaly. V obci odhalili množiareň psíkov
Zdielať na

Smrad, špina, výkaly. V obci odhalili množiareň psíkov

KLEŇANY/OKRES VEĽKÝ KRTÍŠ / Zdesenie a šok. To, čo sa dialo v rodinnom dome v obci Kleňany, nevideli ani skúsení veterinári. Tí na miesto vycestovali, aby preverili podnet, ktorý dostali mailom. Vo vnútri domu bolo viac ako 60 psíkov malého vzrastu. Boli zúbožené, choré, podvýživené a dehydrované.

Miestni obyvatelia si presne nepamätajú kedy sem žena prišla bývať, no mohlo to byť 4-5 rokov dozadu. Dom mala v prenájme. Veterinári ale dostali informáciu, že by tu malo dochádzať ku zlému zaobchádzaniu a nelegálnemu rozmnožovaniu zvierat. Zasiahli a vo vnútri skutočne našli desiatky psov v zúboženom stave. "Tie zvieratá boli v značne kachektickom – vychudnutom stave, podvýživené," uviedol veterinárny inšpektor Jozef Korčok. 

Smrad, špina, výkaly. Pohľad to bol otrasný. Zvieratá žili vo vnútri malého rodinného domu spolu s chovateľkou. Niektoré držala aj v malých klietkach. "My sme, bohužiaľ, podľa videa očakávali, že to bude zlé, ale bolo to ešte horšie," priznala Martina Čierna zo Združenia za práva zvierat. Veterinári napočítali 51 dospelých psov a 11 šteniatok. Len 16 z nich bolo začipovaných a malo očkovacie preukazy. "Boli to značne stiesnené a nevyhovujúce podmienky. Takže tie zvieratá boli držané v neadekvátnych podmienkach," opísal prostredie Jozer Korčok.

Odborník upozornil aj na ďalšiu veľmi závažnú vec, ktorú zistili. "Tam dochádzalo k príbuzenskej plemenitbe. Tie zvieratá sa pohybovali jedno medzi druhým a tam nebolo ustriehnuté to, že kedy došlo k spáreniu," uviedol Korčok. 

Aj to mohol byť dôvod, prečo niektoré z nich neboli vitálne, či strácali na imunite. Psíky nemali prístup ku vode, ani krmivu. Ďalšie zdesenie čakalo veterinárov pri prehliadke záhrady. V igelitových vreciach našli pozostatky 15-tich uhynutých psíkov. Niektoré boli už v rozklade. Tieto závažné zistenia viedli k radikálnemu záveru. "Sa muselo pristúpiť k odobratiu všetkých zvierat," konštatoval veterinárny inšpektor Jozef Korčok. O psíkov sa momentálne starajú členovia Združenia za práva zvierat. Dve šteniatka, žiaľ, uhynuli. "Momentálne sú psíky karantenizované, budú potrebovať dlhšiu liečbu určite a dlhšiu rekonvalescenciu," uviedla Čierna. Vyšetrovateľ enviropolície už začal TS pre prečin zanedbania starostlivosti o zviera. "Uvedeným konaním páchateľ porušil viaceré ustanovenia zákona o veterinárnej starostlivosti a v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov," informovala hovorkyňa PPZ SR, Karolína Barinková. Chovateľka sa po tomto zásahu z domu odsťahovala, v obci ju odvtedy nevideli. Polícia ju zatiaľ neobvinila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy