Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Príjem štátu chce vláda zvýšiť novými daňami. Kto ich zaplatí?
Zdielať na

Príjem štátu chce vláda zvýšiť novými daňami. Kto ich zaplatí?

BRATISLAVA / Nová Ficova vláda chce zvýšiť príjem štátu nový daňami. Tie by mali zaplatiť banky, veľké firmy a bohatí ľudia. Všetci ostatní prispejú viac pri kúpe sladených nápojov, alkoholu a tabaku. Analytik pritom upozorňuje, že na Slovensku už platíme daní viac ako dosť.

​Strany vládnej koalície pred voľbami toho nasľubovali dosť a mnohé z toho treba splniť aj po voľbách. Štátna sekera je pritom na Slovensku zaťatá hlbšie ako skoro všade inde v Európskej únii a stovky miliónov sa nenakreslia samé. Svetlé predvolebné zajtrajšky sľubov sa tak menia na povolebnú realitu. "Budú opatrenia, ktoré nebudú veľmi pekné a budú ešte aj tie horšie," povedal minister financií Ladislav Kamenický.

Vyššie dane by mohli postihnúť napríklad sladené nápoje. Štát by to vedel zdôvodniť bojom proti cukru a obezite a majú ju viaceré štáty únie. Ďalšou daňou, ktorú pocítia bežní ľudia, je často diskutovaná daň z tabaku a liehovín.

TV JOJ zisťovala, aký na to majú názor ľudia na východe Slovenska. Pri otázke zvyšovania sa zhodli – najprv nech zvýšia platy. "Určite s tým nenaplnia pokladnicu. A keď naplnia, tak len pre seba," povedal v ankete obyvateľ Humenného"Možno ľudia nebudú toľko fajčiť a piť a budú zdravší," optimisticky doplnil Humenčan. 

Vyššia daň postihne pravdepodobne aj veľkých znečisťovateľov. Envirodane máme napríklad jedny z najnižších v EÚ. Vláda chce siahnuť aj po peniazoch bohatších ľudí, a to takzvanou progresívnou daňou. Zjednodušene povedané – tí, čo zarobia viac, zaplatia viac. Nemusí ísť pritom o milionárov. Odborníci ale zároveň upozorňujú, že to u nás ešte viac zaťaží cenu práce. V rámci EÚ už aj tak máme jedny z najvyšších odvodov. 

Štát si veľké peniaze sľubuje od bankového odvodu. Ten už raz Robert Fico zaviedol a neskôr Igor Matovič zrušil. Kabinet tak chce získať peniaze najmä na pomoc s hypotékami. Banky už viackrát upozorňovali, že dosah pocíti celá ekonomika vrátane bežných ľudí.

Pred desiatimi rokmi vyberal štát na daniach 30 percent výkonu ekonomiky, aktuálne je to už 35 percent. "Namiesto toho, aby sme zoškrtali neefektívne a neadresné výdavky, zvyšovanie daní by tieto výdavky akurát zabetónovalo v štátnom rozpočte," ozrejmil analytik INESS Radovan Ďurana. Analytik ale zároveň dodáva, že ekonomika sa takto nenakopáva a Slovensko nevracia na mapu investorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy