Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Prezidentka nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia, SNS nomináciu nezmení
Zdielať na

Prezidentka nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia, SNS nomináciu nezmení

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová informovala Roberta Fica v rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde, že nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. O informácii informoval prezidentský palác.

Prezidentka má svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Kandidát, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme. Zároveň, kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vyrovnanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže byť podľa prezidentky spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová v stanovisku.

"Prezidentka je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody, a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia," priblížil hovorca. Huliakovo vymenovanie by podľa prezidentky nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

"Prezidentka preto Rudolfa Huliaka nevymenuje a požiadala Roberta Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na post ministra životného prostredia, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády," uvádza sa v stanovisku.

Ak bude SNS trvať na Huliakovej nominácii, Fico ho navrhne za ministra

Ak bude SNS trvať na nominácii Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia, líder Smeru-SD Robert Fico ho po menovaní za premiéra predloží prezidentke Zuzane Čaputovej v rámci oficiálnych nominácií. Uviedol to na sociálnej sieti. Odmietol argumenty prezidentky, pre ktoré Huliaka nechce vymenovať. Ak tak neurobí, Huliak ako poslanec bude môcť po menovaní vlády podľa Fica podať návrh na Ústavný súd (ÚS) SR.

SNS nomináciu Rudolfa Huliaka na šéfa envirorezortu nezmení

Strana SNS nomináciu Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia nezmení. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová v súvislosti s rozhodnutím prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka za šéfa envirorezortu. Hlavu štátu vyzvali, aby neprekračovala svoje kompetencie.

Reakcia Rudolfa Huliaka na nevymenovanie:

K informácii, že Zuzana Čaputová nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia, sa v Štúdiu JOJ 24 vyjadril aj politológ Jozef Lenč:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy