Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Na viacerých súdoch pribudnú vypočúvacie miestnosti pre deti a zraniteľné osoby
Zdielať na

Na viacerých súdoch pribudnú vypočúvacie miestnosti pre deti a zraniteľné osoby

BRATISLAVA / Pri výsluchu na súde alebo na polícii musia kompetentní často k obetiam pristupovať opatrne. Keďže ich nechcú stresovať opakovaním prežitej traumy, vznikajú na viacerých súdoch špeciálne miestnosti.

"Z môjho pohľadu je to s meškaním minimálne 20 rokov v Slovenskej republike. Tieto miestnosti sme tu plánovali dávno, nielen na tomto súde, ale aj na ostatných súdoch," dodala ministerka. Miestnosti budú aj na Krajskom a Okresnom súde v Prešove, na okresných súdoch v Galante, Rimavskej Sobote, Rožňave, Spišskej Novej Vsi a vo Zvolene. Aby deti a rôzne obete nemuseli opätovne prechádzať skľučujúcimi výsluchmi, v Bratislave otvorili novú vypočúvaciu miestnosť.

"Projekt realizácie výsluchových miestností sa začal pred niekoľkými rokmi a má prispieť jednoznačne k zlepšeniu realizácie našej povinnosti, ktorá nám vyplýva z dohovoru pre práva detí," informovala poverená predsedníčka Mestského súdu Bratislava II Anna Križáková. 

Nejde o prvú takto špeciálne zariadenú miestnosť. Na Slovensku ich už zopár je. Avšak podľa ministerky spravodlivosti ich je stále málo a mali byť už dávno zriadené. "Tieto miestnosti sme tu už plánovali dávno nielen na tomto súde, ale aj na ostatných súdoch SR. Zatiaľ ich budeme mať na ôsmych súdoch," povedala Dubovcová. Kompetentní dúfajú, že v zariaďovaní podobných miestností bude pokračovať aj nové zloženie ministerstva spravodlivosti. Prioritne na špecializovaných súdoch, ktoré vybavujú trestnú agendu, a následne na ďalších súdoch.

"Pre nás je naozaj dôležité, aby v najlepšom záujme detí, boli čo najmenej vystavované stresu, ktoré jednoznačne súvisí s prebiehajúcim súdnym konaním," informovala Anna Križáková. Takéto neformálne miestnosti sú v porovnaním sú súdnymi sieňami prijateľnejšie a príjemnejšie. V určitých prípadoch sa výsluch nemôže opakovať, preto sú tieto miestnosti vybavené kamerami a mikrofónmi. "Z druhej miestnosti vieme urobiť zvukový záznam, prípadne obrazový pre účely trestných konaní, keďže táto miestnosť nebude naplno využitá pre naše účely, bude daná k dispozícii aj orgánom činným v trestnom konaní a pre účely trestného súdnictva," uzavrela Anna Križáková.

Súvisiace články