Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Okresný úrad zvolal krízový štáb. Dôvodom je stúpajúci počet ilegálnych migrantov
Zdielať na

Okresný úrad zvolal krízový štáb. Dôvodom je stúpajúci počet ilegálnych migrantov

NOVÉ ZÁMKY / Okresný úrad v Nových Zámkoch zvolal krízový štáb. Dôvodom je stúpajúci počet ilegálnych migrantov, ktorí sa v stovkách zhromažďujú v blízkosti materskej školy. Našu krajinu pritom používajú iba ako tranzit na ceste do Nemecka.

Ilegálni migranti majú za cudzineckou políciou vyhradených zhruba 100 metrov štvorcových v susedstve materskej školy. Dni a noci trávia na verejných priestranstvách, pod oknami činžiakov – najprv čakajú na získanie povolenia k pobytu a potom na odvoz na západ.

Podľa výsledkov krízového štábu by takýto pohľad za budovou cudzineckej polície v Nových Zámkoch už v najbližších dňoch nemal byť. "Sme sa po naozaj dlhom rokovaní aj veľmi by som povedal, že hektickom, dohodli, že vybudujeme dočasné pracovisko cudzineckej polície," uviedol Ladislav Hamran, prednosta Okresného úradu v Nových Zámkoch. 

Zástupcovia polície, mesta, hasičov i krízového plánovania sa rozhodli vytvoriť elokované pracovisko na registračné procesy vo vzťahu k nelegálnym migrantom. Na výpadovke z mesta, v areáli hasičov. "S čím samozrejme hasičský zbor nebol úplne stotožnený, myslím si, že ani nie je, nečudujem sa im, tak odbremeníme ten tlak, čo sa týka centra mesta," dodal Hamran.

Cieľom je, aby stovky ilegálnych migrantov, len za posledné dva dni ich novozámockí cudzineckí policajti vybavili takmer 350, nezostávali pod balkónmi domov, netúlali sa v centre po nociach. "Moji rodičia bývajú hneď vedľa cudzineckej polície a to je nenormálne. Ja keby som tu bol, tak tu už nie je ani jeden, to je jedna banda. Zatiaľ nerobia zle, ale viete, všade veľký bordel zostáva po nich," povedali obyvatelia. 

"Vidíte, aká je aj verejná mienka, nikomu sa to nepáči," poznamenal Hamran. Ostatné bežné služby cudzineckej polície zostávajú na pôvodnom oddelení v centre. Priestor pri hasičoch bude ohradený.

K dvom suchým záchodom a unimobunkám, budúcim kanceláriám, pribudne aj stanový prístrešok proti nepriazni počasia. Potrebné je doriešiť aj techniku. "Samozrejme nie je cieľom a to aj upozorňujeme, aby si to ľudia neplietli, že tu vybudovať nejaké stanové mestečko. Vyplynuli tam aj nejaké ďalšie požiadavky, ale to už nie je v našich silách riešiť, ako personálne posilnenie, či už poriadkovej polície, pracovníkov cudzineckej polície," informoval na záver Hamran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy