Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Komisár pre deti Jozef Mikloško nie je vítaný na pietnom akte, odkazuje Zväz židovských náboženských obcí na Slovensku
Zdielať na

Komisár pre deti Jozef Mikloško nie je vítaný na pietnom akte, odkazuje Zväz židovských náboženských obcí na Slovensku

Zdroj: Úrad komisára pre deti

BRATISLAVA / Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku, Richard Duda, odmietol účasť Jozefa Mikloška, komisára pre deti na pietnom akte pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Dôvodom má byť obdivovanie vražedného režimu - nacizmu.

"Aj keď ste potvrdili svoju účasť na pietnom akte pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia, nie ste vítaný. Iniciovať stretnutie s obdivovateľom vražedného režimu a následne sa zúčastniť pietnej spomienky na jeho obete jednoducho dokopy nejdú. Vy ste si teda svojím rozhodnutím vybrali," vyjadril stanovisko Richard Duda, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku.

Duda tvrdí, že robiť strategické rozhodnutia či ústupky v úrade, ktoré zastáva Mikloško je nutné a niekedy musí konať v záujme vyšších cieľov – pre dobro detí. No podľa Dudu neexistuje ospravedlnenie pre Mikloškove nadbiehanie politickému hnutiu, ktoré nachádza inšpiráciu v tej najhanebnejšej temnote slovenských dejín. Nazval to nevkusným oportunizmom.

"Na námestí si o niekoľko dní pripomenieme tragický osud ľudí odovzdaných na smrť vlastným štátom, ponížených a zavraždených v mene ideológie nezlučiteľnej so židovsko-kresťanskými základmi európskeho kontinentu. V civilizovanom svete si žiaden vysoký štátny úradník, ktorý má bojovať za práva detí, nesadne za stôl so sympatizantom režimu, ktorý deti práv zbavoval a nakladal do nákladných vozňov," dodal Duda.

K situácii sa vyjadrila aj Veronika Remišová, predsedkyňa strany Za ľudí a poslankyňa NR SR:

Branislav Grohling, exminister školstva a člen strany SASKA zaujal k situácii jasné stanovisko:

Zdielať na

Súvisiace články