Oblačno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Zver lovil krutým spôsobom. Pytliak sa bude zodpovedať na súde
Zdielať na

Zver lovil krutým spôsobom. Pytliak sa bude zodpovedať na súde

KOŠKOVCE / Krutým spôsobom lovil pytliak na Hornom Zemplíne. Na zver totiž nastražil oká. Okrem toho nainštaloval aj fotopascu, aby vedel, či má úlovok. Fotografie sa skôr ako k nemu dostali k poľovníkom. Pytliak sa tak bude zodpovedať na súde.

Poľovníci príslušný revír navštevujú pravidelne. Pozornosť zbystrili, keď soľ pre zver bola položená na inom ako tradičnom mieste. Keď prišli bližšie, zaregistrovali fotopascu, navyše napojenú na batérie. "Externý zdroj preto sa dáva, aby to dlhšie vydržalo, keď je to v podmienkach, kde sa nedá ľahko dostať," uviedol Peter Vysočanský, poľovník. 

Na políciu sa obrátil predseda príslušného poľovného združenia. Nález zaregistroval v lokalite, ktorá je ťažko prístupná, a to v lese za obcou Koškovce. Samotná fotopasca by problém nebola, no sledovala areál, kde našli aj toto zariadenie na lov zveri. "Je to nehumánne, samozrejme, keď tam boli fotopasce, niekto to musel robiť tak, aby bol informovaný, že tam tá zver prišla," dodal poľovník.

"Vyšetrovateľom vedie trestné stíhanie vo veci prečinu pytliactvo," objasnila Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ v Prešove.  Prípad prevzala Národná centrála osobitných druhov kriminality a príslušný vyšetrovateľ ďalej viedol trestné stíhanie.

Podozrivým zo spáchania skutku je muž z neďalekej obce. Podľa poľovníka na zver išiel mimoriadne krutým spôsobom. Čím viac sa zviera snaží zo zovretia dostať, tým viac sa slučka uťahuje. "Tie oká tam boli rôzne pružinové, je to týranie zvieraťa. Chytí ho za tú nohu alebo krk, udusí. Je to týranie zvieraťa," doplnil poľovník.

Polícia vyšetrovanie tohto prípadu ukončila. Je to definitívne, že muž sa zo skutku bude zodpovedať na súde. "Vyšetrovanie bolo ukončené návrhom na podanie obžaloby," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa PPZ SR.

Obvinenému za tento skutok v prípade dokázania viny hrozí až dvojročný trest odňatia slobody. "Poľovník ide vyžiť sa v lese, oddýchnuť a nie nehumánnym spôsobom zver chytiť, usmrtiť, je to strašné," poznamenal na záver poľovník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy