Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nápor migrantov na juhu Slovenska: neporiadok, aj poškodený plot materskej školy
Zdielať na

Nápor migrantov na juhu Slovenska: neporiadok, aj poškodený plot materskej školy

JUŽNÉ SLOVENSKO / Od začiatku roka len cez Nitriansky kraj prešlo oficiálne viac ako 10 tisíc nelegálnych migrantov. Cudzineckí policajti okrem bežnej agendy musia overiť ich totožnosť, vziať im odtlačky a pustiť ich ďalej. Kým migranti čakajú na odvoz do Nemecka, zdržiavajú sa v centre mesta. V Nových Zámkoch je to hneď pri vchode do materskej školy.

"Je to stále horšie a horšie, tých sťažností máme neúrekom a myslím si, že sú opodstatnené," povedal hneď na začiatku primátor Nových Zámkov Otokar Klein. "Sme zo Sýrie, prišli sme cez Srbsko, peniaze mám len na cestu do Nemecka," priznal migrant zo Sýrie. Nitriansky kraj, cez ktorý prechádza hlavný koridor ilegálnych migrantov z Maďarska až do Nemecka, má len 2 policajné stanice cudzineckej polície.

Okrem Nitry je oddelenie v Nových Zámkoch, v strede mesta. Len za minulý týždeň tu vybavili viac ako 800 ilegálnych migrantov. A to sa striedajú s Nitrou. "Oni tu spia po večeroch, po nociac a tu ľudia sa boja chodiť von, pozrite sa na ten neporiadok, čo tu je," reagovala obyvateľka. "Keď niekto vyloží niečo na spodné balkóny, nejaké prádlo, nejaké oblečenie už zmizlo, nevieme so 100 % istotou, či to urobili tí ľudia, ktorí tu prežívajú na uliciach," priznal starosta. Kým čakajú na stránkové dni v Nových Zámkoch oddychujú v širšom okolí. Cudzinecká polícia susedí s materskou i základnou školou, kde o pár dní začne nový školský rok. "Máme obavy čo to prinesie, lebo už máme vytlačený aj plot, sú zrejme obavy o to, aby nám sem neprenikali veci, ktoré odhadzujú, aby nebol znečistený tento priestor," vyjadrila sa Natália Višňovská z materskej školy. "Krajský riaditeľ zabezpečil 5 ks toi-toi, ktoré sú na ich vlastné náklady, tie ďalšie financujeme my, prenájom každé zariadenie cez 100 eur mesačne, štvrtý rok za sebou vždy niečo príde a zostane to na pleciach samosprávy, myslím si, že je najvyšší čas, aby sa štát spamätal," odkázal starosta. "Opatreniami sa snažíme zrýchliť konanie na útvaroch. Preto sa niektoré úkony budú vykonávať aj na obvodných oddeleniach Policajného zboru," informovala hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová. Situáciu by mal riešiť krízový štáb, ktorý je zvolaný na stredu, 30.augusta, do Šiah.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy