Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Leto je v plnom prúde, no Európa sa pripravuje na zimu. Hrozí nám bitka o plyn?
Zdielať na

Leto je v plnom prúde, no Európa sa pripravuje na zimu. Hrozí nám bitka o plyn?

BRATISLAVA / Napriek tomu, že leto je v plnom prúde, Európa sa pripravuje na zimu. Nie je totiž vylúčené, že najmä o plyn sa môže strhnúť celosvetová bitka a získa ho ten, kto zaň zaplatí najviac.

Na pokojný spánok nemusia stačiť ani plné zásobníky plynu

Naplnenosť Európskych zásobníkov sa aktuálne pohybuje na úrovni 90 percent a na Slovensku dokonca ešte viac. Samotné však spotrebu v zime určite neutiahnu. "Tie zásobníky slúžia na to, aby sa vyrovnávali určité špičky, povedzme v prípade veľkých mrazov alebo teplotných výkyvov," priblížil Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ.

Využívať ich na denné zásobovanie nie je efektívne. Pokryť by u nás dokázali približne polovicu spotreby, no zvyšok k nám musí pritiecť z iných zdrojov. "Veľmi dôležitou podmienkou, aby tá zima nebola problémová, je aby zostal zachovaný aj fyzický tok plynu," uviedol Kvasňovský. "Popri zvýšených dodávkach z Nórska a Veľkej Británie sú to najmä dodávky skvapalneného zemného plynu LNG, ktoré nahradili dodávky ruského plynu," doplnil šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár.

No nie úplne, a preto je stále dôležité, aby k nám ešte nejaký čas tiekol aj zemný plyn z Ruska. A to napriek tomu, že výdatnosť LNG je o niečo vyššia. "Vidíme, že tá energetická hodnota k nám vtláčaného plynu sa zvyšuje a dosahuje až hodnoty 11 kWh na m3," informoval Ladislav Goryl, riaditeľ divízie podzemných zásobníkov zemného plynu spoločnosti NAFTA.

Nie je vylúčené, že od roku 2025 k nám z Ruska nepritečie žiadny plyn

Kyjev už teraz avizuje, že kontrakt o preprave plynu z Ruska nemusí predĺžiť, a to aj napriek tomu, že Slovensko má platnú zmluvu s Gazpromom ešte na niekoľko rokov. "Pokiaľ nebude predĺžená, znamená to, že tok plynu cez Ukrajinu do Európy sa úplne zastaví," uviedol Potočár.

Kontrakt je platný do konca budúceho roka a nik nateraz netuší, čo bude potom. Pre vojnu na Ukrajine jeho predĺženie nevyzerá ružovo. Jednou z najviac poškodených krajín by v takom prípade bolo práve Slovensko. "Akékoľvek ďalšie obmedzenia by logicky zhoršili našu pozíciu a ešte viac by znížili príjmy, ktoré máme z tranzitu energonosičov," vysvetlil Kvasňovský.

Na trhu sa tak môže opäť strhnúť bitka o plyn. Na jeho cenu bude vplývať nielen konkurencia z Ázie, ale aj spotreba v priemysle či to, aká bude tuhá zima.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy